måndag 9 december 2013

Uppgivenhet och sorg i Skarpan

Ännu en jul med sorg i hjärtat för oss skarpanbor. Julen 2012 var många i ett slags chocktillstånd, och informationen om renoveringen och den enorma hyreshöjningen som först släpptes till etapp ett den 10 dec. var minst sagt skrämmande, förvirrande och rykten var i omlopp. Dialogen med Riksbyggen var obefintlig och informationen från Hyresgästföreningen var bara att; Linköping är en dyr stad, och att det bara finns sunkiga lägenheter med låg hyra. Ska man bo i Linköping måste man kunna lägga upp stora summor för sin bostad.

Vi i Mobilisera Skarpan ville bringa reda i allt, fick till slut Hyresgästföreningen att arbeta för oss, snarare än emot oss. Men året har gått haltande framåt och det är väl inte dags att göra en summering nu, men faktum kvarstår att det är fullständigt obegripligt att hyresvärdar får göra som de vill mot sina hyresgäster. Att det rättsliga skyddet vi som hyresgäster har är så väldigt litet.

Den enda lagliga möjligheten vi har när det gäller renoveringen är att INTE skriva på hyresgästintyget, det så kallade godkännandeintyget, och hamna i domstol där vi får föra vår talan som hyresgäster. Vår besittningsrätt till lägenheterna ger oss den möjligheten, men sedan är det stopp. I nästan samtliga fall går även domstolarna i linje med hyresvärdarna.

I vissa delar av Sverige ger hyresvärdarna med sig när de möter sina hyresgäster i domstolen, exempelvis i Gränby, Uppsala. I andra, som i vårt fall med Riksbyggen, backar man inte ett enda steg. Man renoverar Skarpan varsamt och sparsamt och sätter en hyra som de vore en lyxrenovering som ska genomföras. Men Riksbyggen är ett vinstdrivande företag, som Hyresgästföreningen säger. Då är det tydligen värdens marknad, inte hyresgästernas. Kapitalet handlar absolut inte längre om något socialt kapital, möjligen för vissa, de med större plånböcker. Det handlar om kapital, rätt och slätt. 

Vi samtalar hyresgäster emellan och det är många som tänker flytta från området. Om man inte redan gjort det, det är en stor utflyttning från Skarpan just nu och har varit under år 2013, även på de etapper som inte direkt berörs förrän om många år. Många hyresgäster kan inte förstå Riksbyggen märkliga sätt att kommunicera och den minimala information man fått, även om värden lyckades skärpa sig till slut. Riksbyggen ska inte ha hand om bostäder, som de behandlar oss hyresgäster, säger många. De undrar också vilken syn som finns på hyresgäster och vilken typ av människor man vill se i sina hus här i Skarpan. Med många fler liknande synpunkter.

Det är bara att hålla med, vi skarpanbor förtjänar inte det bemötande vi fått. Men vi är maktlösa då lagarna ser ut som de gör. Men för den skull ger vi inte upp! Jag hoppas vi blir ett stort antal som inte skriver på hyresgästintygen och vi tar en vända i hyresnämnden och i hovrätten. Det är dags att sätta ner foten igen i Skarpan. Uppgivenhet och sorg är inte bra, vi ha allt att vinna på vårt försök att visa vad vi anser!


------------------------------------------------
För nya läsare av bloggen lägger jag in länkar här som kan vara läsvärda, om oss och om situationen i Skarpan och Sverige:


Aktuell lagstiftning och rättigheter


Gentrifiering och social housing

Lite läsning i väntans tider


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.