lördag 19 januari 2013

Sammanfattning av dialogmötet med Skarpanbor och Hyresgästföreningen

Nu finns det en sammanfattning av dialogmötet den 17 januari 2013 i Bäckskolans matsal.

Jag är osäker på vad som får läggas ut på en blogg av en privatperson från ett slutet möte, som det trots allt var, så jag vill uppmana er som vill ta del av det att skicka ett mail till oss på mobiliseraskarpan@gmail.com

Jag skickar då den sammanfattning som gjorts!

Det finns också en folder från Hyresgästföreningen som heter "Frågor och svar om Hyresgästernas inflytande vid ombyggnad". Maila mig på samma adress som ovan ditt namn och din adress så lämnar jag ett exemplar i din brevlåda.


Artikel i Hem och Hyra om dialogmötet i Bäckskolans matsal

Det var en journalist med från Hem och Hyra på dialogmötet i torsdags i Bäckskolans matsal och det finns en artikel att läsa om det: Stor oro i området Skarpan, Hem och Hyra

Klipp från artikeln:

"Hyresgästföreningens jurist Zeljko Kranjec informerade om vilka rättigheter hyresgästerna har, och hur de ska agera om de är missnöjda. Han uppmanar dem som inte vill ha renoverat, eller tycker att hyreshöjningen blir för stor, att inte underteckna intygen som värden skickar ut. Eller att noga specificera vilka åtgärder man godkänner och vilka man inte vill ha. Riksbyggen måste då ansöka om tillstånd hos hyresnämnden för att ändå få genomföra renovering i varje enskilt fall. När det gäller eventuella hissar behövs godkännande från minst hälften av hyresgästerna i varje hus som berörs.

Uppgifterna som hyresgästerna har fått om sina nya hyror är resultatet av en förhandling mellan Riksbyggen och Hyresgästföreningen. Höjningarna på mellan 34 och 55 procent är fortfarande preliminära och nivåerna bygger på de åtgärder som Riksbyggen har presenterat i nuläget."

Klicka och läs!





Pennygångens framtid, två av drivfjädrarna där, har haft en dialog med Riksbyggen, på deras Facebook-sida. Svaret där är detsamma som då vi andra försökt att få svar och få rätsida på hela situationen så att vi kan fatta beslut om våra liv, varken hackat eller malet.


För er som har Facebook:

https://www.facebook.com/Riksbyggen/posts/197784207028495?comment_id=781601&notif_t=share_comment



Det är en märklig devis som Riksbyggen har, vi är många som reagerat på den tidigare och särskilt nu den senaste tiden. Som en kvinna i området uttrycker det:

"Som vår devis säger - Riksbyggen skapar rum för livet." 

Vet inte om man ska skratta eller gråta. Devisen verkar endast gälla om man har ett bra jobb o fett konto. Var finns de andras "rum för livet"?


Jag tänker samma sak. Dessutom jag undrar också vem de vill ha till området, vem de tror är villiga att betala dessa hyror. Var i Linköping finns jobben som kan betala dessa hyror? 

Klicka och läs blogginlägget: 

Gentrifiering och social housing


fredag 18 januari 2013

Eftertankar

Igår på mötet var det en stor uppslutning. Jag har gjort en snabb räkning över hur många Skarpanbor det var som satt i matsalen och matsalen är beräknad för 150 personer vad jag vet. Det var ca 15-20 personer som stod upp också. Vi är nu 282 hushåll i området, en uppgift jag hittade i kommunens detaljplan. 

Det var med andra ord en fantastisk uppslutning. Det var ju det jag visste, mina grannar är kloka, engagerade och intresserade människor. De bryr sig och ställer frågor som är adekvata och vill och lyssnar på svaren. De kan fatta beslut bara de får veta. Kommunikation och information som gör att de och jag och vi kan ta hand om våra liv och de som är beroende av oss, barn, äldre och andra anhöriga. 


Jag kommer tillbaka på bloggen med mer information, men kan ge några snabba besked redan nu:

Hyresgäsföreningen centralt kommer att skicka ut en enkät till alla Hyresgästföreningen medlemmar i området. Den kommer senast vecka 5 och ska snabbt tillbaka eftersom den kommer att bilda underlag för fortsatt arbete. Det kommer att bli enkätfrågor, en del med öppna svar, och förmodligen får vi säga vad vi tycker och känner med egna ord. Finns det inte en sådan ruta eller möjlighet, skriv ändå ned på pappret du skickar tillbaka, det du känner, tänker och vill veta. Eller lägg med en lapp i enkäten.


Vi ska givetvis också försöka få Riksbyggen att komma hit igen och informera oss alla. Hyresgästföreningen kan då ställa upp med sin expertis för att vi ska få svar som vi vill ha och som vi i mångt och mycket har laglig rätt till. Det ska nu vara en dialog, inte en envägskommunikation från Riksbyggen. Det förtjänar vi verkligen i en mycket odemokratisk process som allt detta har varit och fortfarande är om man sammanfattar 
de gångna åren och de senaste månadernas händelser!

torsdag 17 januari 2013

Dialogmöte ikväll i Bäckskolans matsal kl 18 - 20



Ikväll ses vi! Björn Johansson från centrala hyresgästföreningen ringde mig för några timmar sedan och vi samtalade lite om mötet och vad som ska hända efter mötet och framöver. Kanske behöver vi bilda en arbetsgrupp, det är helt beroende på vilka svar vi får ikväll och vad vi och ni boende i Skarpan känner behöver hända!

Så framför era synpunkter, era behov och tankar. Återigen vill jag säga, det är vårt boende det handlar om, där vi lever våra liv och fostrar våra barn, vilar och helt enkelt finns. Eftersom det finns en jurist med ikväll, någon som kan om vi vill stödja oss i rättsliga processer, så finns det forfarande möjligheter oavsett vad Riksbyggen har sagt till boende på den första gården under det beramade informationsmötet den 10 december 2012. 

Det är nu vi äntligen ska få veta om våra rättigheter och möjligheter.

Så mycket och varmt välkomna ikväll! Väl mött!

------------------------------


DIALOGMÖTE med HYRESGÄSTFÖRENINGEN

BÄCKSKOLANS AULA TORSDAGEN 17/ 1 - 2013, klockan 18-20

MÖTETS SYFTE ÄR ATT VI FÅR INHÄMTA INFORMATION FRÅN OCH VI FÅR LÄMNA INFORMATION TILL HYRESGÄSTFÖRENINGEN!

Till mötet kommer jurister från Hyresgästföreningen centralt, ordföranden för förtroendevalda i HGF centralt. Alltså, samlad expertis på HGF centralt kommer att finnas där för frågor och svar.

Vi från gruppen Mobilisera Skarpan kommer också att finnas på plats.

ALLA BOENDE SKA HA FÅTT EN INBJUDAN TILL MÖTET I SINA BREVINKAST
EN ANNONS FANNS I CORREN I TISDAGS

onsdag 16 januari 2013

Corren Debatt och PG framtid

En välskriven insändare om hyresvärdarna Riksbyggen i Linköping och Stena i Göteborg, finns att läsa idag på Corren Debatt - sidan. 

Mattias Axelsson från Pennygångens framtid ( PG framtid ) har gjort en tydlig, saklig och informativ och rent upplyftande analys av läget i Skarpan och gjort en jämförelse med situationen för PG framtid i Göteborg. Vi ligger ungefär ett år efter dem i processen, renoveringen där skulle ha satt igång 2012, och de har redan gjort det vi nu gör och måste göra. 

Bland annat överklagade PG framtid renoveringen och hyreshöjningen till Hyresnämnden, men fick innan jul, den 19 december 2012, besked om avslag. Hyresnämnden gick på hyresvärden Stenas krav. Som ofta händer, i 98% av fallen som hamnar i hyresnämnden.

Klicka Youtube - länken och se den ca 3 minuter korta filmen från PG framtid:
Uttalande från Pennygångens Framtid angående domen i hyresnämnden


Debattartikeln idag i Corren har rubriken "Vi vill visa vårt stöd" och jag gör ett klipp från ingressen:

"Riksbyggen i Linköping använder samma maktspråk som Stena Fastigheter i Göteborg, skriver Mattias Axelsson från nätverket "Pennygångens framtid", som har tagit strid mot hyreshöjningar."



Det är ord och inga visor i artikeln och det speglar den verklighet vi lever i. Inte bara vi i Skarpan, inte bara i Göteborg eller i Uppsala som det stod om i artikeln i Corren förra veckan, Uppror mot höjda hyror, utan människor i hela Sverige lever i samma osäkerhet och dåliga rättsläge. Tydliga besked om varför och hur många vi är finns i rapporten Ombyggnation ur hyresgästernas perspektiv av Sara Westin.


Därför är mötet imorgon i Bäckskolans matsal så viktigt. Där får vi träffa Hyresgästföreningens jurister, den jurist som förhandlar med Riksbyggen och ordföranden för förtroendevalda, för vi ska inte stillatigande sitta och titta på då Riksbyggen hanterar oss som det passar dem. Vi behöver få veta om våra rättigheter, om vi kan påverka och förändra det skeende som pågår. 

Tack Mattias Axelsson för stödet, tack till PG framtid! Det är nu det börjar för oss i Skarpan!



Information om mötet den 17 januari 2013, i Bäckskolans matsal klockan 18-20, klicka länkarna:

Dialog- och mobiliseringsmöte på torsdag 17/1 2013
Mer råd och dåd


tisdag 15 januari 2013

"...men vart ska ni då ta vägen?"


"...men vart ska ni då ta vägen?" Ombyggnation ur hyresgästernas perspektiv är en rapport av forskaren i kulturgeografen Sara Westin.*

Forskningsrapport för Hyresgästföreningen Riksförbundet och Region Stockholm, står det också i förtexterna till rapporten.

Klipp från förordet:

"Hyresgästföreningen Riksförbundet samt Region Stockholm och tar sin utgångspunkt i hyresgästernas upplevelse av ombyggnationer. Sammanfattningsvis är uppdraget att besvara följande frågor: 
Vad händer med hyresgästerna i samband med att miljonprogrammet byggs om? samt: Vilket inflytande har hyresgästerna över ombyggnationsprocessen? 

Arbetet har utförts vid Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet, och som ansvarig för den närmare problemformuleringen och för undersökningens upplägg står författaren."


Klipp från sammanfattningen:

"Sverige står idag inför en stor utmaning. En betydande andel av rekordårens fastigheter, särskilt de som går under beteckningen miljonprogram (1965-1974), är i behov av en omfattande renovering. De kommunala bostadsföretagen, allmännyttan, har redan rustat upp cirka 20 procent av sitt miljonprogramsbestånd, men enligt uppgifter från 2009 kvarstår ännu omkring 300 000 lägenheter (SABO 2009). Kostnaderna uppskattas till någonstans mellan 50 och 275 miljarder kronor (ibid.).1 Till detta projekt kommer inte staten att bidra med pengar, det har regeringen klargjort. En stor del av kostnaden kommer istället att finansieras genom hyreshöjningar, det vill säga betalas av hyresgästerna. Vad händer då med hyrorna? Och vad händer med de hyresgäster vars hem byggs om? Vart tar de vägen under och efter ombyggnationen och vilket inflytande har de över själva processen? Kan de bo kvar eller måste de flytta? Vad blir de långsiktiga konsekvenserna för samhället?"

Tack Daniel Carlenfors på 'Pennygångens framtid' för tipset!

Som jag redan sagt är de vårt stora stöd just nu, besök också deras blogg.


------

Region Stockholm har en hemsida kallad "Ditt livs boende" och en blogg med intressanta blogginlägg, klicka och läs bloggen

Jag har tagit ett helt blogginlägg från dem för att visa vilket engagemang man har i vår huvudstad:


Upprustning – vad händer med hyresgästen

22 augusti, 2012
I morse handlade Ekots sändningar till stor del om upprustningar av miljonprogrammet som i alltför många fall tvingar hyresgäster från sina hem. Frågan om upprustningar är ständigt aktuell och kommer att vara det ett stort antal år framöver. Tyvärr glöms ofta hyresgästerna bort i processen.
Inför vårt seminarium i Almedalen spelade vi in en film där hyresgäster fick dela med sig av sina erfarenheter från upprustningar. Se den!

Nu handlar inte filmen om världen, utan värden, det är ett stavfel. Men då jag först läste länken till filmen på Youtube kom en spontan känsla av att det är faktiskt någon utanför mig och oss själva i Skarpan som bestämmer över oss. Men vem i världen är det som egentligen bryr sig om oss? 

Direktlänk till ovanstående blogginlägg; Upprustningar



En kort kommentar jag vill ge är att det finns stora pengar att hämta för husägare och bostadsrättsinnehavare i så kallat rotavdrag. Men som hyresgäster är vi utelämnade åt oss själva. Dessutom har det tidigare funnits ett statligt hissbidrag, men den kostnaden hamnar på oss själva, trots att Carema, Räddningstjänsten, kommunen och handikapporganisationer kräver hiss i bostadsområdena!


Jag anser att vi hyresgäster inte ska betala för kostnader för åtgärder som samhälls-och intresseorgan vill ha. Vi bestämmer absolut inte om våra bostäder kan man lugnt sammanfatta det som.


För den nyfikne att läsa finns det en länk till artikel om Sara Westins doktorsavhandling på den nationella forskningsportalen Forskning.se:

Stadsplanering kritiseras i ny avhandling





För att hämta filen, klicka på fulltext i den övre delen av hemsidan som länken går till, där det ser ut så här:

Ladda ner:
Filstorlek:
1135 kb
Format:
application

måndag 14 januari 2013

Dialog- och mobiliseringsmöte på torsdag 17/1 2013

Uppdatering av VIKTIG INFORMATION
---------------------------------------------------------
VIKTIG INFORMATION

DIALOGMÖTE med HYRESGÄSTFÖRENINGEN

BÄCKSKOLANS AULA TORSDAGEN 17/ 1 - 2013, klockan 18-20

MÖTETS SYFTE ÄR ATT VI FÅR INHÄMTA INFORMATION FRÅN OCH VI FÅR LÄMNA INFORMATION TILL HYRESGÄSTFÖRENINGEN!

Till mötet kommer jurister från Hyresgästföreningen centralt, ordföranden för förtroendevalda i HGF centralt. Alltså, samlad expertis på HGF centralt kommer att finnas där för frågor och svar.

Vi från gruppen Mobilisera Skarpan kommer också att finnas på plats.

ALLA BOENDE SKA HA FÅTT EN INBJUDAN TILL MÖTET I SINA BREVINKAST
EN ANNONS I CORREN KOMMER OCKSÅ ( Annons prel. ÖC tisdag. )

söndag 13 januari 2013

Mer råd och dåd

Mer råd och dåd inför torsdagens möte. Fundera ut frågor du har och skriv ned 

dem, det är lätt att missa smarta formuleringar då man ska tala i ett större 

sammanhang, särskilt där det är många som vill ha ordet. Ta med ett rejält 

anteckningsblock och en bra penna och anteckna svaren du får på dina frågor. 

Beväpna dig med tålamod! Det ska redas ut allting. Det är dessutom NU allting 

börjar!

Obs! Dialogmöte med centrala HGF, mobiliseringsmöte