lördag 26 januari 2013

Debattinlägg om rotavdrag för lägenheter

En debattartikel om rotavdrag som finns för villor, småhus och bostadsrätter borde regeringen kunna skapa även för hyreslägenheter. Det handlar om samhällsekonomisk vinst, inte en förlust för samhälle och vårt land som sådant om man skapar rättvisa villkor för boende.

Ett klipp som smakprov:

"I DEN INTERPELLATIONSDEBATT jag hade i riksdagen innan jul om Pennygången med bostadsminister Stefan Attefall var han mycket tydlig. Det behövs inga stärkta rättigheter för hyresgästerna. Så lade också den borgerliga regeringen ned utredningen Modernisering av hyreslagen när de kom till makten. Men Pennygången och en rad andra mål i hyresnämnder visar att det behövs en skärpt lagstiftning.
Att 13,5 miljarder årligen går till Rot-avdrag (bidrag till ägare av villor och innehavare av bostadsrätter när de rustar upp) men inget går till upprustning av hyresrätter var inget problem för bostadsministern. Vänsterpartiet vill istället använda de miljarderna till ett upprustningsstöd för flerfamiljshus och till ökat byggande. För att bryta ett historiskt lågt bostadsbyggande och fördubbla antalet nyproducerade hyresrätter föreslår vi ett statligt investeringsstöd för att stimulera bostadsbyggande av miljövänliga hyresrätter."
Klicka och läs hela den viktiga artikeln: Rot-miljarder till hyresrätter, ETC


Och en artikel från igår, den 25:e i Göteborgs fria om Pennygångens framtid.
En klipp igen:
"Det är viktigt att driva frågan vidare eftersom detta inte bara berör de boende på Pennygången. Frågan om renoveringar av miljonprogrammets lägenheter är redan en nationell politisk fråga och om Hovrätten dömer som Hyresnämnden kommer många fastighetsägare runt om i landet att se möjligheten att “göra en Stena”, säger Daniel Carlenfors från nätverket Pennygångens Framtid, i ett pressmeddelande.""

Läs mer: http://www.goteborgsfria.nu/artikel/96085#ixzz2J5d1E4Av

torsdag 24 januari 2013

Två tips på artiklar att läsa

På Facebook-gruppen Mobilisera Skarpans sida ligger två tips på artiklar och jag vill dela dem med er bloggläsare. Läs och bilda er och dig en egen uppfattning. Det är ert och ditt boende det handlar om. 

Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen hade en debattartikel inne i DN igår, och trots att den i första hand handlade om Stockholm innehöll den goda argument. Läs gärna artikeln, vi behöver hyresgästföreningen och hyresgästföreningen behöver oss som aktiva medlemmar. Det finns ett gigantiskt arbete att göra, det har jag blivit varse nu mer än någonsin.

Ett kort klipp från artikeln:

"att hyresrätten inte ska fortsätta missgynnas skattemässigt. Hjälp oss att påverka politikerna så de sätter stopp för de skenande byggmaterialpriserna och skriver bättre exploateringsavtal ute i kommunerna. Det kommer att ge större effekt på bostadsbristen än att tvinga bort hyresgäster från sina hem.
Då skulle vi dessutom med gemensamma krafter kunna öppna dörren för en hel generation unga vuxna som väntar på att få flytta till en egen bostad och börja skapa sina egna liv."

En artikel om en metod att få så många som möjligt att bo kvar i ett område efter renovering. Att läsa och fundera över, det är många beslut som ska tas just nu, det är mycket som händer och information är viktig just nu. Ett klipp igen:

"Hyresgästföreningen är mycket intresserad av mini -midi-maxi och ser modellen som ett sätt för fler att bo kvar när bostadsbolaget Rikshem ska renovera 1 100 slitna lägenheter i Gränby. Många hyresgäster oroas över framtida hyreshöjningar och konceptet har förts fram som ett alternativ i de förhandlingar som pågår.
– Vi är mer benägna att säga ja till hyreshöjningar om man har en modell som gör att alla hyresgäster kan bo kvar. Men det få inte bli för högt i de högsta skikten så att det smittar av sig på områdena runt om, säger enhetschef Johan Pelling."

Så kan fler bo kvar efter renovering, Uppsala Nya Tidning



Skriv gärna på ett upprop för avskaffandet av hyrskatten, klicka länken

onsdag 23 januari 2013

Lästips om gentrifiering

Vårt stora stöd just nu är Pennygångens framtid i Göteborg, något ni som läser bloggen regelbundet redan känner till. De går igenom en liknande process som vi gör i Skarpan och på Boplats Göteborgs hemsida finns en artikel om bland annat PG framtid och ett annat område i Högsbohöjds bestånd. 

Artikeln handlar bland annat om gentrifiering och det beskrivs tydligt hur processen sett ut för PG framtids "granngata" Växelmyntsgatan. Ett examensarbete på Blekinge Tekniska Högskola som ligger till grund för artikeln går att ladda ner från sidan och jag lägger in ett klipp från artikeln:

"Hennes undersökning har egentligen varit mer inriktad på hur bostadsföretagen och kommunen hanterat renoveringarnas planeringsprocesser. Signifikant är att i dessa lyfts de positiva effekterna upp. De är förstås många - standarden höjs, området blir mer attraktivt och får bättre utvecklingsmöjligheter, den lokala servicen förbättras och så vidare.
Laddade begrepp som gentrifiering och bortträngning undviks dock. Kommunen benämner till exempel förändringarna på Växelmyntsgatan som förnyelse, en förnyelse som "kommer att påverka bostadssammansättningen genom hyreshöjningarna". Längre än så går man inte.
- Det är först när debatten når media som de laddade orden dyker upp.
Det är förstås inte heller förvånade. Är det något i undersökningens resultat som är det?
- Nej, egentligen inte. Men man kan undra över hur långt ut från centrum de billiga lägenheterna kommer att ligga i framtiden, säger Frida Stenberg."



Frida Stenbergs examensarbete går att ladda ner från sidan också. Flaggar för hennes arbete med ett klipp från examensarbetets hemsida:

"Jag studerar de båda delområdenas förändringsprocesser kopplat till forskningsöversikten och i analysen drar jag paralleller mellan internationella- och nationella teorier om fenomenet gentrifiering samt kopplar utvecklingen till hur svensk bostadspolitik förs idag. Jag förhåller mig samtidigt till vilken roll kommunen tar/har i planeringsprocessen.
Denna fallstudie i Högsbohöjd gör att jag kan dra slutsatser och presentera ett resultat vilket innebär att uppsatsens frågeställning kan besvaras och dess syfte kan belysas."







Läs också blogginlägget på denna bloggen:
Gentrifiering och social housing

Intet är som väntans tider

Nu väntar vi alltså på en enkät från Hyresgästföreningen. Den ska komma senast nästa vecka, vecka 5, och den ska snabbt tillbaka så ligg i startgroparna nu och fundera över frågor ni vill ha svar på och hur man kan formulera sig runt alla förändringar och händelser som har varit och som man kan tänka sig ligger framöver nu. 

Enkäten skulle bestå av slutna enkätfrågor och öppna sådana. Jag vill också uppmuntra till att i det fall det inte finns ( tillräckligt ) skrivutrymme för egna formuleringar skriv på baksidan av enkäten eller på ett separat papper och lägg ner i kuvertet och posta så snabbt det går.


Även om det är tyst här på bloggen så är det inte det ute på gårdarna. Varje dag möter jag grannar som vill och behöver prata en stund. De berättar vad de pratat om i sin tur med någon annan granne. Och det finns resurser och krafter här ute i Skarpan och det ska vi ta till vara nu. Så hör av er om ni vill hjälpa till med någon i gruppen Mobilisera Skarpan och med vad isåfall. 


Vi ska kämpa, och kämpa tillsammans nu! Slitna fraser, men jag kan inte komma på något bättre just nu.