torsdag 31 januari 2013

Enkäten har landat

Nu har enkäten från Hyresgästföreningen anlänt och det är dags att fylla i den. Jag hittade ingen sista svarsdag angiven, men det är bra om den sänds tillbaka så snart som möjligt.

Svarskuvertet är förfrankerat och bara att lägga på lådan. 

I det stora kuvertet från Hyresgästföreningen finns en enkät och två andra A4. Det är ett kopierat ex. av Hyresgästintyget som de på första gården fick att skriva under och som gäller som juridiskt dokument. Varför vi fått en kopia av det nu och en kopia av ännu ett informationsblad som nådde ut till den första gårgen, är för att vi ska kunna se vad Riksbyggen har för planer, vad man anser är standardhöjande och hur hyrorna ska se ut och hur de ska fasas in under fem år. För att kunna få ett slags underlag till enkäten och på vad och hur vi ska svara. 

Den som mot förmodan inte fått någon enkät eller att det uppstår några andra problem eller frågor, hör av er till oss på mailadressen: mobiliseraskarpan@gmail.com, så hjälper vi till. Hyresgästföreningen ska givetvis också svara på frågor och telenumret till dem är 0771-443 443, växel. 

För er med dator finns en länk på baksidan av enkäten, att skriva in i webbläsaren och sedan svara elektroniskt. 

Läs, begrunda, svara och skriv som ni tänker och känner!
Mobilisera Skarpan!

Hyresvärdar, hyresnämnden och Correns granskning

En av Skarpans trogna "vapendragare" och debattör har lämnat ett tips på Facebook-gruppens sida, och jag lägger in det här:

Från dagens Corren 31/1: En kommentar om Linköpings Centrum visserligen ...

"Kicki Danielsson förmedlar en nästintill apokalyptisk bild av Linköpings centrum:

– Ja, kommun och hyresvärdar har verkligen gjort Linköping till en ödestad, höga hyror, höjt parkeringsavgifter och rivit alla små butikslokaler, samt att folk inte handlar längre! Finns ju ingen attraktiv innerstad som lockar att gå och strosa på!"

http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/linkopings-forandring-engagerar-6295992-artikel.aspx




Under artikeln på Correns hemsida finns flera andra om Hyresnämnden, där folk har fått rätt mot hyresvärdar exempelvis den nedan. Men det har då handlat om kalla golv och trasiga tapeter, inte renoveringar får man förmoda.

"Trött på kalla golv och trasiga tapeter? Stå på dig. Hos hyresnämnden har du stor chans att få rätt, visar Correns granskning."
Karin fick värme – efter anmälan, Corren



Och på tal om hyresvärdar ska alla ha fått ett 3-sidigt informationsblad från Riksbyggen. Det kom i brevlådan igår.



söndag 27 januari 2013

Myter om och på bostadsmarknaden

Ännu en replik på ett debattinlägg i DN Stockholm från 23 januari, där företrädare för byggbranschen argumenterade bland annat att hyresrätter är subventionerade och att det finns en hyresreglering.

Dagens debattinlägg heter ”Avliva myterna på bostadsmarknaden” och är författat av Margareta Friman-Scharin, ordförande i Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet.


Ett kort klipp:


"Den tredje myten är att marknadshyror skulle få bort bostadsbristen. Artikelförfattarna säger att vill ha bort hyresregleringen men de menar nog att de vill ha rena marknadshyror eftersom det inte finns någon hyresreglering. Den försvann för nyproduktion 1968 och sedan helt 1974 då allmännyttans hyresnormerande roll infördes. Sedan dess har hyrorna förhandlats utifrån kostnadsutveckling och avkastningskrav i allmännyttan samt med möjlighet till ett visst påslag för de privata fastighetsägarna."


Avliva myterna på bostadsmarknaden”, DN Stockholmsdebatt

Även om det handlar om Stockholm, så sitter vi i Skarpan i samma sits. Det är samma logik bakom Riksbyggen agerande, får man förmoda. Därför är artikeln viktig även för oss.


Länk till Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet för intresserade.


En artikel från deras tidning från 2010 som är läsvärd, artikeln ligger på hemsidan. Två klipp som känns viktiga för oss:

"Ökade hyror leder till ökade priser på 
bostadsrätt och äganderätt. Alternativet 
hyresrätt och dess hyror har haft en 
viss återhållande effekt på priserna på 
bostadsrätt och äganderätt. Den snabba 
ökningen av hyror i nyproduktionen har 
minskat den effekten."


"Tidigare har möjligheten att få höja 
hyran kraftigt endast funnits i samband med renovering. Med regeringens 
förslag blir det möjligt att höja hyran 
kraftigt i alla tillväxtområden utan 
att renovera. Risken finns härmed att
fastighetsägarna i mindre attraktiva 
områden kommer att sluta renovera och 
att fastigheterna där kommer att förslummas"

Klicka och läs hela den informativa artikeln: Konsekvenser av lagförslagen


Läs också det debattinlägg som Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen hade inne på samma debattsida den 23/1 angående debattinlägget från byggbranschen:


”Kraftiga hyreshöjningar leder till segregation”, DN