lördag 23 mars 2013

Informationsmöte med Riksbyggen den 20 mars 2013

Nu har jag renskrivit anteckningarna och det är bara att maila mobiliseraskarpan@gmail.com så får du och ni en dokumentfil att begrunda.

Det är inte mycket säga i dagsläget mer än att det är bara att fortsätta arbetet. Riksbyggen har inget annat intressen än att få vinst på lägenheterna, så stor vinst som det bara går. Representanten för centrala Riksbyggen menade att de skulle bygga för 50 år framåt i tiden. Då får man slå ut hyrorna på femtio år, istället för att skinna oss boende som finns här just nu idag.
En del lägenheter har en extremt usel standard, sextiotalsstandard på sina håll, och vi har väntat i många år på att få stambyte och renovering. Den standardhöjning vi inte fått, har vi kunnat köpa genom så kallat tillval och det medför en kostnad som är flera gånger värdet på den vara vi köpt för att få en högre standard, eftersom vi får betala den under väldigt lång tid. 

Så med den logiken man använder sig av inom Riksbyggen, kunde de mycket väl kunna slå ut hyrorna på femtio år. Dessutom har många bott här i 30-40 år och som tack för det får de en enorm hyreshöjning och blir utnyttjade av Riksbyggen ännu en vända. Det är en ren skandal och våra politiker rycker på axlarna. Du bor i ett mångmiljonsprojekt, so what? Man kan överösa villor och bostadsrätter med rot-avdrag, men hyresgäster ska stå för kostnaderna för miljonprogrammen, har man sagt. Och hyresvärdar utan moral passar på att höja extremt mycket enbart av vinstintresse. På andra håll i Linköping vet jag att man renoverar, men man lägger inte på en sådan enorm hyreshöjning.

Hyresgästföreningen har inget större intresse av att hjälpa oss, det har vi förstått. Så ser det ut över hela landet. Det finns framtagna och med hyres-gästföreningen i Sverige framförhandlade krav på vad som ska ingå vid en renovering av miljonprogrammen. Det kan ju vara bra, men samtidigt ska Hyresgästföreningen inte tumma på kraven som de säger att man kan få göra som hyresgäst. Man kan på sina håll få välja vilken standardhöjning man vill ha och då få en hyreshöjning därefter. Högre eller lägre, beroende på vad man vill ha. Och det har inte funnits någon sådan diskussion alls från centrala HGF för oss i Skarpan. Den lokala hgf har lagt över allt ansvar på den centrala hfg och det försätter oss i en knepig situation. Dessutom sa Riksbyggen på mötet att de inte kommer att backa på de krav på hyrorna de har. Eftersom inte juristerna på centrala hgf bryr sig om vad vi vill, jag har inte fått ett enda samtal, de visar inget intresse av att samarbeta med några andra än Riksbyggen, så sitter vi illa till.

Det finns ett förslag på att vi som är medlemmar i Hyresgästföreningen ska ha en namninsamling för att visa hyresgästföreningen att vi kommer kollektivt att går ur ifall de inte lyssnar på oss. Möjligen är det en framkomlig väg. Jag skriver möjligen då jag mött nonchalans från centrala hyresgästföreningens jurister och kommunikatörer. De kanske vet att vi är chanslösa och passar på att trycka till oss med sin attityd för att få tyst på oss. Vid enkla frågor blir vi, inte bara jag, behandlade som småbarn som inte vet bättre. Bemötandet är med nedsättande attityd som om vi skulle kräva för mycket.

Men det tar inte slut här ändå, men läget är väldigt kritiskt. Man tröttar ut oss och kliver på oss, och så får det se ut i välfärdslandet Sverige 2013.

torsdag 21 mars 2013

Efter mötet med Riksbyggen

Jag känner en stor sorg och besvikelse efter mötet med Riksbyggens representanter igårkväll, men alla boende skötte sig med beröm mer än godkänt! Bra frågor, tydliga åsikter, konkreta och mycket besvärande för Riksbyggen. Hyresgästföreningens juristchef var med och även förhandlaren för oss i Skarpan. De skulle väl egentligen bara vara med som tysta observatörer för att få legalitet och tyngd i argument och löften som Riksbyggen kanske skulle ge oss utanför protokollet så att säga, men Riksbyggen vände sig till dem och även boende hade frågor till dem. Den ende från Hyresgästföreningen som kunde och ville svara konkret var juristchefen. 

Jag har antecknat väldigt mycket och kommer att renskriva det och lägga in här. Riksbyggen har lovat ett utskick till alla med den information man visade på storbild under kvällen, och svaren på de mail som vi boende har skickat till dem. Så vi får bida tiden i väntan på det.

Jag delade ut protestlappar att sätta i fönstren, gula med svart text, "Vi vill kunna bo kvar", och Mobilisera Skarpan-loggan under texten. Tyvärr hann en del boende gå innan jag började dela ut, men det är bara att hojta så kommer jag över med en lapp till er. Jag ville höra så mycket som möjligt och anteckna.

Mot slutet av mötet var det boende på första berörda gården och ett fåtal andra kvar och jag antecknade så gott jag kunde eftersom det var en del väldigt speciella frågor och svar som kom fram i dialogen med Riksbyggen.

Men nu vet vi definitivt åt vilket håll vi ska jobba. Mobilisera Skarpan fortsätter, vi får inte ge oss nu! Kommentera gärna och lämna idéer och tankar här. Något ni vill att Corren ska ta upp exempelvis, för jag ska maila dem igen. Vi skriver också på en debattartikel, men ville vänta in mötet för att få mer konkreta argument. Det har vi sannerligen fått!

Mobilisera Skarpan!