lördag 6 april 2013

Med anledning av yttranden till Hyresnämnden

Riksbyggen lämnade in handlingar till Hyresnämnden i Linköping redan 8 dagar efter informationsmötet den 20 mars. De gav alltså knappt utrymme för de kontakter de lovade att ta med boende som inte lämnat in hyresgästintygen. Det är bara ett fåtal som har fått de så kallade personliga kontakterna med Riksbyggen och på deras initiativ. Man skulle föra en dialog och lösa problem för boende, men det har man alltså inte genomfört fullt ut. 

I torsdags den 4:e april kom handlingarna från Hyresnämnden och de boende hade bara till den 12:e på sig att lämna in yttrande. Dessutom var den jurist på Hyresgästföreningen, som kunde hjälpa boende med just yttranden och som ska företräda eller bistå boende i sammanträden med Riksbyggen i Hyresnämnden, på semester!* Det ger alltså boende enbart knappt fyra dagar att skriva ner något som verkar trovärdigt i Riksbyggens ögon.

Jag ringde Hyresnämnden, ett hyresråd där, och fick beskedet att det var för kort tid, normalt är det fjorton dagar. Därför ska de som fått handlingarna kontakta Hyresnämnden och begära förlängning av tiden, och de lovade att vara generösa. Det finns heller inget sammanträde inbokat med Riksbyggen ännu. 

Så hör av er till Hyresnämnden. Det går också bra att ringa och begära förlängning, givetvis också skriftligt, lämpligast då genom mail. Det är en person som skrivit under utskicket av handlingarna, aktbilaga 17, och den personen ska ni kontakta. Mailadressen finns också på aktbilagan. Glöm inte att ange ärendenumret vid kontakterna med Hyresnämnden.


Med anledning av att det nu ska in yttranden från dem som inte lämnat in hyresgästintygen har vi planerat att försöka få till stånd ett möte med den jurist som ska företräda i Hyresnämnden. 

Mötet är isåfall tänkt att hållas i Hyresgästföreningslokalen i Skarpan, tisdag-onsdag nästa vecka. Men eftersom juristen är ledig vet vi ju inget ännu, om han vill eller kan, eller något. Jag återkommer så snart jag vet något!

Men ett möte för den första gården, och kanske för andra gården som också som ska tvingas att stå ut med barackerna i alla år framöver, har vi planerat för. Det finns några frågor som måste besvaras av en jurist och som får betydelse för första gården, men framöver för hela Skarpan. 

Vi tänker sätta upp lappar i portarna på de två första gårdarna för att kalla samman till mötet, då den här informationen i första hand ska gå till de som är kallade till Hyresnämnden, inte alla boende här i området.

Även om boende på första gården ska kunna kräva uppskov eller förlängning för inlämnandet av yttrandet till Hyresnämnden, ska mötet till så snart som möjligt. 






*Update

Jag hade tagit miste på vem av juristerna som ska företräda boende på den första berörda gården i Hyresnämnden. Men efter torsdagens möte vet vi vem och det känns okej. 

torsdag 4 april 2013

Nyheter i och om Skarpan

Nu har den tv-inspelning som gjordes med några av oss i 'Mobilisera Skarpan' den 27 mars sänts. Vi är omtalade i en egen liten notis på tv4:s hemsida. Så klicka länken nedan och se klippet. Under klippet på hemsidan finns också en länk till hela nyhetssändningen. Imorgon den 5 april ska Riksbyggen svara på kritiken i en nyhetssändning. 

Renoverar bort hyresgästerna, tv4


Läs gärna blogginlägget Skarpan i tv4 för mer information.



Idag fick också de boende på första berörda gården handlingar från Hyresnämnden, alltså de som inte sänt in hyresgästintygen till Riksbyggen. Det står angivet att ett yttrande ska lämnas in till Hyresnämnden den 12 april, alltså en vecka handlar det om nu. Jag ringde och frågade om saken och man ska ha 14 dagar på sig. Det är bara att be om uppskov, en förlängning av tiden för yttrandet, de lovade att vara generösa. Det finns heller inget sammanträde med Riksbyggen inplanerat ännu. Centrala Hyresgästföreningen har lovat att en jurist ska sitta med vid de här mötena. Jag återkommer med mer information om vem. Den som vill ha mer information kan maila också, mobiliseraskarpan@gmail.com Vi finns här som stöd för er boende!

Och den 2 april aviserade Riksbyggen med lappar i brevlådan att man ska besiktiga de lägenheter som berörs av renoveringen, med början idag 4:e april. Den som inte vill att man går in med huvudnyckel får höra av sig till förvaltaren och bestämma en tid. Information finns alltså på lapparna som alla ska ha fått i sina brevinkast. 

Mobilisera Skarpan!


Update 5 april: 

Idag svarade Riksbyggen i tv4, bland annat; "ja de som inte har råd att bo kvar i Skarpan, ja de får vi fixa annat boende i vårt lägenhetsbestånd".

Klicka länken: Tv4 Nyheterna