onsdag 10 april 2013

Miljonprogrammen i Ekot och Rapport

Det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen i Borlänge, har bett regeringen om hjälp med kostnader vid renoveringen av 1200 "miljonprogramslägenheter". Det blir för stora hyreshöjningar och kommunen vet inte vad de ska göra av de som inte har råd att bo kvar. Men någon hjälp för bostadsbolagen finns det inga planer på från regeringen, bostadsministern svarar:

"Vi försöker rikta en del insatser mot områden som är särskilt utsatta. Kanske att utveckla skola och arbetsmarknad och liknande saker. Vi har också förstärkt bostadsbidragen och tittar på om vi behöver göra ytterligare på de områdena. Men i grund och botten måste man konstatera att det är fastighetsägarnas ansvar att rusta upp sina fastigheter, säger bostadsminister Stefan Attefall."

Länk till inslaget i Ekot P1 idag:  Bostadsbolag ber regeringen om hjälp


Klicka in och läs på Ekots hemsida med hjälp av länken ovan. Det finns ännu fler nyheter att ta del av där.



Nyheten är en ren tragik, men så ser det ut över hela Sverige. Man gentrifierar bostadsområdena och gör människor i Sverige till migranter i sitt eget land av ekonomiska skäl. Det händer i ett välfärdsland anno 2013. 

Och menar ministern att man förstärkt bostadstilläggen för pensionärer då han talar om bostadsbidrag?  Det är inte bara bostadsbidragen för ungdomar och barnfamiljer som ska öka. Pensionärer är en enormt utsatt grupp idag. Dessutom kan inte vanliga löntagare heller klara de enorma hyreshöjningarna.

Den lilla skattesänkningen för pensionärer som skedde vid årsskiftet gjorde kanske 40 kronor per månad i plånboken för ett stort antal pensionärer. Det finns heller inga höjningar av pensioner eller bostadstillägg planerade och det slår enormt hårt mot en sedan länge enormt eftersatt grupp. 



I slutet av morgonens Rapportsändning nämndes i ett mycket kort inslag renoveringen av miljonprogrammen. Där talade man om en hyreshöjning på 20%. Det är en väldigt låg siffra och den stämmer verkligen inte för den hyreshöjning vi drabbas av i Skarpan. Om man tycker att en 20% -ig höjning är värt en nyhet, vad ska då inte vår 35-55% -iga hyreshöjning ha för nyhetsvärde? 

För den som vill se sändningen lägger jag in länken här. Inslaget om miljonprogrammen kommer sist i sändningen, precis innan sportsändningen

Rapport Nyhetsmorgon, klockan 9.00 på Svt Play



Läs gärna blogginlägget Gentrifiering och social housing, Mobilisera Skarpan

tisdag 9 april 2013

Miljonprogrammen i P1 Tendens


Det första huset i Skarpan, Linköping, som drabbas av Riksbyggens planer.

Tema: Miljonprogrammets upprustning är rubriken på en två veckors lång granskning som P1:s program 'Tendens' gör och ett kort klipp från programmets hemsida säger det vi redan vet här i Skarpan:


"Åtta av tio miljonprogram står inför stora renoveringar. Och det är hyresgästerna som måste betala."

I går gick första delen av tre och handlade bland annat om hyresgästintyget, det så kallade "godkännandet av förbättringsarbeten". Det är ju nästan den enda makten vi hyresgäster har, att skriva på eller inte skriva på intyget. Skriver man inte på hamnar man i Hyresnämnden och där går ofta nämnden på hyresvärdens krav och då också de enorma hyreshöjningar som hyresvärdarna kräver. Och våra politiker har bestämt att så ska vara, hyresgästerna ska bära kostnaderna själva.

Klicka länken och lyssna:


Dagens program, del 2 i serien, handlar om Pennygången i Göteborg. Den minnesgode läsaren av bloggen känner igen namnet Pennygången som i den sammanslutning av hyresgäster i det området; kallad Pennygångens framtid. 

De stöttade oss i början av våra stapplande steg på Facebook och i den enorma röra som blev av Riksbyggens chockbesked den 10 december till den första gården i Skarpan, med dubbla budskap och en ohemult stor hyreshöjning för den nästan obefintliga renovering de har planerat att genomföra.  

Klipp från texten till programmet:

"Annika Svelemyr tillhör en grupp kvinnor som kommer på varje möte som hålls av Pennygångens nybildade protestgrupp.  De yngre kallar dem för pantertanterna.
- Det är engagemanget som håller mig uppe."

Klicka och lyssna:


Det finns mer att läsa och lyssna på om miljonprogrammen på SR:s hemsida, så klicka in och runt, botanisera och begrunda, P1 Tendens

måndag 8 april 2013

Möte med jurister inför yttrande till Hyresnämnden

Med anledning av yttrande till Hyresnämnden

Torsdagen den 11 april klockan 19.00

i Hyresgästföreningens lokal Konstruktörsgatan 70

Juristchefen Zeljko Kranjec HGF
samt jurist Ingrid Buskas HGF

Vi samlas till möte i lokalen och får hjälp med och information om yttrande till Hyresnämnden och om hur processen i Hyresnämnden kommer att se ut.

Väl mött!

/ Centrala Hyresgästföreningen och
Mobilisera Skarpan, samt hyresgäster


------------------------

Ta med till mötet på torsdag, ärendenumret som står på aktbilaga 17 som kom med handlingarna från Hyresnämnden. Det behövs för att kunna fylla i en fullmakt om man vill bli företrädd av Hyresgästföreningen på det kommande sammanträdet med Riksbyggen i Hyresnämnden. 

Förbered ett eget yttrande till Hyresnämnden, som ska sändas in. Även om ni blir företrädda av Hyresgästföreningen, bör ni vara närvarande vid mötet med Riksbyggen eftersom var och en som inte skickat in sitt hyresgästintyg har olika skäl till det. Det är just det som Hyresnämnden ska reda ut.

Mötet på torsdag ska ta upp frågor, hur man skriver ett yttrande, med flera viktiga saker. Ha gärna funderingar och formuleringar klara, dessutom en lista på vad som är viktigt att få med till Hyresnämnden. Mötet är till för er boende som ska diskutera med Riksbyggen och dialogen är med jurister från Hyresgästföreningen, med vana från liknande ärenden.

När det gäller förlängning av tiden för inlämnandet av yttrande till Hyresnämnden, har centrala Hyresgästföreningens jurister bett om uppskov för alla boende. Uppskovet är fram till fredagen den 26 april. 





Läs gärna också blogginlägget på denna bloggen:
Med anledning av yttranden till Hyresnämnden