lördag 4 maj 2013

Mobilisera Skarpan läggs på is

På grund av det förtal och den aggressivitet boende på första gården använder sig av mot oss i Mobilisera Skarpan och mot sina grannar, och sprider vidare till andra grannar och till Hyresgästföreningen, väljer jag som initiativtagare till Mobilisera Skarpan att lägga ner verksamheten för nu.

Finns intresse av hjälp då den andra gården kommer att behöva lämna in hyresgästintyg, hjälp med dialogen med Hyresgästföreningen och Riksbyggen, kan vi tänka oss att starta upp verksamheten igen.

Det råder också stor förvirring hos vissa om vad Mobilisera Skarpan är till för. De tror att vi har medlemsregister och dessutom juridisk makt att förhandla i Hyresnämnden för medlemmar i Mobilisera Skarpan, med flera fullständigt obegripliga förväntningar på oss. Det är inte någon mening att försöka föra någon dialog eller ens stödja boende som siktar in sig på något som vi inte ens är. 

Mobilisera Skarpan var ett nätverk grannar emellan, och har inget medlemsregister, inte heller rätt att förhandla i någon instans, "vår röst" hade räknats som en i mängden av alla de grannar som vill kämpa för en lägre hyra och en bostad de kan trivas och bo i utan att ruinera sig på grund av Riksbyggens idéer om bruksvärde och vinster. 

Jag önskar den första gården lycka till i Hyresnämnden! Ni där som vill, kämpa så gott ni kan! Ni har mångas stöd bakom er! 

torsdag 2 maj 2013

Namninsamling och enkät i Skarpan

Igår, första maj, delade vi ut namninsamlingen och det har redan kommit in många namn. Det är vi glada för, men hoppas på flera namn och en god uppslutning runt våra tankar. Läs, skriv under och lämna i brevinkastet på den adress som står angiven på namninsamlingen. Eller maila, så hämta vi ditt bidrag. Mailadressen är som vanligt mobiliseraskarpan@gmail.com

Första berörda gården i Skarpan är först ut till Hyresnämnden. Jag ringde dit idag i ett annat ärende och fick information om att sammanträdet där är satt till den 15 maj. Den exakta tiden vet jag inte ännu, men det ska komma besked från juristerna i Hyresgästföreningen, sa handläggaren på HN. 


Därför kommer en enkät att delas ut på den gården imorgon. Enkäten ska ge en bild över vad som finns i lägenheterna redan. Riksbyggen planerar vissa så kallade standardhöjande åtgärder, men mycket av det finns redan i flertalet lägenheter, men det verkar inte bostadsbolaget ha något insikt i. Flera har betalat standardhöjningarna genom åren med hjälp av de tillval som Riksbyggen tagit betalt för. Nu ska man installera samma sak och dessutom ta en enorm hyreshöjning för det. Vi vägrar att betala för samma saker igen. Förutom att det inte kostar dessa enorma summor Riksbyggen vill ha, för några engreppsblandare och några kakelplattor i ett badrum. 


Det är rena ockret man sysslar med, och vi måste kunna sätta dem på plats med sakliga argument. 


Jag uppdaterar med mer information imorgon!


Hör av er om det är något ni funderar över. Det är vårt gemensamma projekt!


Mobilisera Skarpan!




Update 3 maj:


Nu är enkäten utdelad till första gården och jag hoppas många vill skriva ner vad ni redan har i era lägenheter. Jag kopierar in en redigerad del av inledningen av enkäten här nedan, för enkelhetens skull:


Många av de så kallade standardhöjande åtgärder som Riksbyggen anser är hyreshöjande finns redan i flertalet lägenheter. Standardförbättringar som vi boende har betalat för själva. Därför är Riksbyggens hyreshöjning minst sagt oskälig och vi måste nu samla in information om verkligheten. Den informationen ska användas som argument i bland annat Hyresnämnden, för en sänkning av hyrorna efter renovering med flera andra vederhäftiga påpekanden och krav. Därför lämnar vi i Mobilisera Skarpan ut denna enkät till boende på den första berörda gården, nr 22 - 42.


Det är ett datum satt för förhandlingarna i Hyresnämnden, den 15 maj klockan 15.00, och på grund av tidsbrist måste vi rikta oss till Er på dessa adresser. 


De andra gårdarna kommer också att få ut en enkät med samma innehåll snarast möjligt.

måndag 29 april 2013

Mobilisera Skarpan!

Trots skarpanboendes påringningar och försök till dialog med både hyresförhandlaren på Hyresgästföreningen och Riksbyggen, får vi inga svar och de framförhandlade ockerhyrorna efter renoveringen ligger fast.

Riksbyggen utlovade en dialog och den dialogen skulle lösa de funderingar runt renoveringen boende på första gården hade, som föranledde att de inte lämnat i hyresgästintyget. Det finns nästan inga svar och de få svar vi får leder bara till nya frågor, dialogen existerar inte. Det är Hyresnämnden nästa.

Jag skrev i blogginlägget Skarpan i Linköping och Gränby i Uppsalaom de planer vi har i Mobilisera Skarpan, och både namninsamlingen och enkäten är på väg. 

Namninsamlingen har vi planerat att lämna ut den 1 maj i alla brevinkast i Skarpan. 

Det är beklagligt då inte alla är medlemmar i Hyresgästföreningen. Anledningen till att vi måste göra så är att centrala Hyresgästföreningen nekar oss att använda deras register över medlemmar för våra utskick. Den som inte är medlem kan bara kasta lappen. Men den som är medlem och vill ta ställning och ställa krav på Hyresgästföreningen, hoppas vi skriver på och verkligen visar det missnöje de och många andra känner med hela hanteringen av renoveringen och hyresförhandlingarna.

När det gäller enkäten vill vi samla in vad boende i Skarpan redan har i sina lägenheter. Den standardhöjning vi velat ha genom åren, har vi fått köpa själva eller betala för i form av dyra tillval, och nu vill Riksbyggen har betalt igen för samma saker! Vi ska visa dem vad boende faktiskt redan har i sina lägenheter. De ska inte kunna ta betalt flera gånger. Någonstans finns en gräns för deras girighet.







Riksbyggens "paradgata" in i området Skarpan, komplett med flaggor med loggan på.

Debattinlägg på Newsmill om Hyresgästföreningen

Vi är många i Skarpan som funderar över vilken verksamhet man egentligen bedriver inom Hyresgästföreningen i stort. På nationell, regional och lokal nivå, ingenstans verkar hyresgästernas verklighet tas på något större allvar, utan man hänvisar till en dålig lagstiftning då problemen inte går att lösa. 

Kanske är det så, kanske är Hyresgästföreningen som organisation på väg att avväpnas totalt av våra politiker, samtidigt som det bedrivs en mycket orättvis och rent bedrövlig bostadspolitik i landet. Men faktum kvarstår att man har en enorm byråkrati och beter sig som om man vore en myndighet, inte en intresseorganisation för hyresgästerna. En myndighet som omyndigförklarar hyresgästerna och tar sig en märklig självtillräcklig roll. Något som många kan berätta ett antal obehagliga, men verkliga historier om. 

Dessutom tar Hyresgästföreningen ut stora summor från hyresvärdarna för att finansiera sin verksamhet, så kallade hyressättningsavgifter. Vad det i praktiken kan innebära vet jag inte. Men vi vet iallafall hur hyressättningen slår mot oss här i Skarpan

Jag fick tips av en vän om ett debattartikel om Hyresgästföreningen, och det är ett strålande inlägg. Ett kort klipp:  

"Ibland skryter Hyresgästföreningen med att  man ”vid hårda förhandlingar hållit emot och sparat in"  200-250 miljoner kronor på sänkta hyreskrav. Hyresgästkollektivet skulle alltså ha besparats en sammanlagd hyresutgift på en kvarts miljard kr. Och denna besparing har kostat samma kollektiv nästan det dubbla; 470 miljoner  i medlemsavgifter.."

Hyresgästföreningen en förlustaffär för medlemmarna, Newsmill



Jag delar debattörens förslag till fullo, att hellre satsa på ren juridisk verksamhet och då verkligen stå på hyresgästens sida i de olika situationer som kan uppstå. 

Så klicka och läs det utmärkta inlägget och dessutom de andra debattinläggen om hyresrätten på Newsmill. 

Mobilisera Skarpan!