lördag 15 juni 2013

Renovera bort dina hyresgäster

I dagens politik ska man inte vara hyresgäst, utan äga egen bostad. Därför är det bostadsbolagens spelregler som gäller. Och man renoverar på många håll i Sverige, de så kallade miljonprogrammens hus, och passar på att renovera bort hyresgäster som inte matchar de hyror man får sätta utan att någon kan stoppa vanvettet. Allt med Hyresgästföreningens samtycke, då man förhandlat fram bruksvärde och nya hyror, och är nöjda med det. Märkligt är det och sorgligt att man betalat in enorma summor till en organisation som man inbillade sig trodde stod på ens sida, för att få nöjet att tvingas flytta från sin lägenhet då man äntligen trodde man skulle få renoverat. Vilket man trott att man hade rättighet till som hyresgäst. Men hyrornas storlek är idag enbart något för hyresvärden, inte för hyresgästerna som saknar rättigheter.

Det är flera områden i Sverige som nu överklagar beslut som tagits i Hyresnämnden och förmodligen lär kön till Svea Hovrätt, som numera också är en specialdomstol för hyresmål, bli längre. Även om Riksbyggens jurist i sin slutplädering i Hyresnämnden 30 maj sa att hovrätten lägger fall åt sidan och hänvisade till ett mål, men jag hann inte uppfatta målnumret. Märkligt uttalande, för jag talade med hovrätten för nästan två månader sedan och de menade att man alltid har rätt att få en prövning. Men inte då Riksbyggen argumenterar, då hanterar hovrätten besvärliga hyresgästers överklagan på ett annat sätt. Argumentationen i Hyresnämnden var en del av en vädjan att nämnden skulle ge Riksbyggen rätt, och inte låta hyresgästerna i Skarpan få sin vilja fram. Så Hyresnämnden i Linköping ska låta Riksbyggen få rätt, för att Svea Hovrätt inte bryr sig om att titta på de överklaganden som kommer in? Jag trodde inte mina öron, men rättsväsendet är säkert inte som det ska, iallafall om man ska tro Riksbyggen. Eller, rättare sagt, rättsväsendet är till för att ge hyresvärdarna rätt och visa hyresgäster vart skåpet ska stå. 

Några länkar till artiklar som funnits ute på nätet under tiden bloggen legat nere. Jag lägger upp dem utan kommentarer och ni får läsa och begrunda verkligheten vi lever i, i välfärdssamhället 2013.

Och Hyresgästföreningarna sviker, vi i Skarpan är inte unika på något sätt. Och inte har vi rättigheter att få en bättre standard, vi betalar med andra ord i princip bara för att "underhålla" (?) lägenheterna och husen, så att de åtminstone inte rasar. Blir det en standardhöjning enligt hyresvärden och Hyresgästföreningen, ska det kosta oss enorma orealistiska summor. 


"Missnöjd med ett hyresavtal som träffats mellan Hyresgästföreningen och din fastighetsägare? Du kan alltid klaga. Men de tio senaste åren har ingen fått rätt."

http://www.hemhyra.se/skane/svart-att-fa-hyresnamnden-att-andra-hyran


"Helle Andersen som är medlem i Hyresgästföreningen tycker att de borde ha tagit en aktivare roll i att stödja och informera hyresgästerna. Den information som de nu har fått kommer från Helsingborgshem som bland annat har berättat att Hyresgästföreningen har förhandlat de nya hyrorna, vilket indikerar att allt är klappat och klart."


http://www.hemhyra.se/skane/renovering-hojer-hyran-med-upp-mot-50-procent



"Det gick inte att nå någon förlikning mellan hyresgästerna i Skarpan och deras värd, Riksbyggen. På torsdagen besökte hyresnämnden området."

http://www.hemhyra.se/ostergotland/ingen-forlikning-om-deras-lagenheter

"Hyresgästerna i Skarpan förlorade striden om renoveringen av deras lägenheter. Hyresnämnden anser att de väntade hyreshöjningarna inte är skäl för att säga nej. "

http://www.hemhyra.se/ostergotland/hyresgasterna-forlorade-striden-om-skarpan


"Hyresgästerna på Konstruktörsgatan i Skarpan förlorade första ronden i sin kamp mot renoveringar och höjda hyror. Hyresnämnden gav Riksbyggen rätt – men det är ett beslut som kan överklagas."

http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/riksbyggen-fick-ratt-om-skarpan-6419932-artikel.aspx


"I SVT Debatt redogjorde den studerande trebarnsmamman Jessica Thornström för konsekvenserna av att tvingas flytta från Pennygången. För att få vardagen att fungera är hon beroende av vänner och familj i närområdet. Hennes berättelse blev en blixtbelysning av de sociala nätverkens ökade betydelse mot bakgrund av en nedmonterad välfärdsstat och ökande sociala klyftor. Stefan Attefall förklarade å sin sida för en journalist att han ansåg att Stenas hyreshöjningar var alldeles för kraftiga och tyckte att 20 procent vore ”rimligt” – som om han inte förstått att de förändringar på bostadspolitikens område han är ansvarig för har bäddat för sådana kraftigt höjda hyresnivåer."

http://www.dagensarena.se/magasinetarena/hakan-thorn-utsanering-pagar/


"Botkyrkabyggen har hittat en köpare Den nye köparen till hyresrätter i Alby är klar: nyetablerade Mitt Alby. Beskedet kommer strax efter att rörelsen "Alby inte till salu" lämnat in 6.500 namnunderskrifter som kräver en folkomröstning om försäljningen."

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/ilska-och-besvikelse-hos-albybor



"Hyresnivåerna är oförklarligt mycket högre än likvärdiga lägeheter. Vårt jämförelsematerial talar sitt tydliga språk, sa han och pekade på att av alla LKF:s bostadsområden är det bara tre som ligger över Fredsgatan i hyra och det är exklusiva boenden som Ribbingska. Inte ens planerade nybyggen för 2014 blir dyrare."

http://www.hemhyra.se/skane/chockhojning-i-lund-provas-i-namnden


"Det kommer bli dyrare att bo för många när länets cirka 4400 allmännyttiga lägenheter står inför omfattande renoveringar med stambyten. Men hur mycket de kommunala värdarna räknar med att höja hyrorna skiljer sig åt, visar en granskning som Sveriges Radio har gjort."


Ojämna hyror efter renovering och stambyte, SR Uppland

fredag 14 juni 2013

Isen har tinat och Mobilisera Skarpan rör på sig




Det tredje huset i ordningen som drabbas av Riksbyggens "förbättrings"-hysteri. Huset sett från framsidan, inne på gården.




Vi gav bråkstakarna på första gården en chans att visa lite solidaritet med sina grannar och att stå upp för sin sak i Hyresnämnden och i andra samtal med exempelvis jurister, men de hade inget intresse av den saken uppenbarligen eftersom de inte ens visade sig. Vi stöttade den första gården hela tiden i tysthet och låg lågt under hela tiden, och även passivt under förhandlingarna i Hyresnämnden. Bråkstakarna har haft sina chanser och inte tagit dem. Det är dags att vi tar tag i Skarpan och låter dem stanna under den sten de måste ha krupit tillbaka under efter sina påhopp på oss. Istället för att sätta sig in i frågorna, läsa och lyssna är det enklare att slå på den som försöker bringa reda i en enormt komplicerad situation. Där vi får känna oss för hela tiden och där stödet från Hyresgästföreningen är begränsat och informationen knappt finns. Det finns få svar på våra många frågor och Riksbyggen anser inte att de har någon större skyldighet att finnas till för oss. Är det möjligen någon som läst och blivit klokare av ( går- ) dagens utskick från Riksbyggen; Nyhetsbrev 2 Skarpan?


Men vi måste ge en stor eloge till Hyresgästföreningens jurister som arbetar med hyresjuridik, alltså inte på förhandlingssidan. Trots allt har de visat på kompetens och stått upp för oss, även om vi önskade mer skärpa och en bättre argumentation, att våra synpunkter var och är värda att lägga fram även i en förhandling med Riksbyggen i Hyresnämnden. Men lagen kanske är tandlös och det är rent skrämmande i så fall.


På flera andra håll i landet har hyresgäster stora problem med att hyresvärdarna låter de boende betala renoveringar och därmed håvar in vinsterna snabbare än någonsin och dessutom större vinster än förr. Det är ett faktum runt om i landet. Och knappast inte en isolerad företeelse heller. Det verkar heller inte spela någon större roll om det är en privat eller en kommunal hyresvärd, hyreshöjningarna stiger brant och slår ut människor, segregerar och gentrifierar storstäder. 


De så kallade rättvisa hyrorna slår hårt, både i storstäder och på mindre orter, där man alltså bara höjer hyrorna enbart för att man anser att hyresgäster har betalat för lite hyra och höjningen föregås inte av någon renovering. En slags anpassning till marknadshyror, har någon sagt till mig att det handlar om. Det låter obegripligt att hyresvärdar har bedrivit välgörenhet under många års tid i hela Sverige, och nu insett att det är dags att låta hyresgästerna betala den verkliga hyran. Hyrorna är knappast låga i Sverige. I vissa familjer tar boendet hälften av inkomsterna, men det är väl bara i sin ordning nu då hyresvärdarnas daltande med sina bortskämda hyresgäster har fått en ände. Nu kan hyresvärdarna andas ut, nu är ordningen återställd och de får sina rättmätiga hyror och "slipper suga på ramarna" för att överleva.


Det är nästan komiskt det hela, om det inte vore så allvarligt att man faktiskt berövar människor hem och trygghet och anser sig dessutom ha rätt till det. Och varför i fridens dagar har man bedrivit välgörenhet under alla år och haft så dålig ekonomi att man aldrig kunnat renovera de lägenheter man nu renoverar och tvingar upp hyrorna genom att påstå att bruksvärdet ökar så drastiskt? Till vad har hyresgäster betalat in hyror? Som vi i Skarpan, under många år, för hus som borde vara färdigbetalda för länge sedan, och underhållet har låtit vänta på sig sedan 90-talet? Den standard som funnits på många håll inom kommunala Stångåstaden sedan 1990-talet, kostar idag Riksbyggen enorma summor att renovera upp Skarpan till. Var är då de inbetalda hyrespengarna sedan årtionden tillbaka? 


Någonstans har det slagit fullständigt slint i hyresbranschen! Men de stora bovarna är hyresgästerna som inte begriper sig på den välgörenhet bostadsbolagen bedrivit med sina låga hyror verkar man tycka från både politiskt håll och från hyresbolagens håll. Något i den stilen sa också Riksbyggen i Hyresnämnden under den andra förhandlingen den 30 maj 2013, då den första gården var uppe i Tingsrätten. 


Och nu är vi skarpanbor oförstående hyresgäster, som i rätten avkrävdes siffror över vad vi tjänade så att Riksbyggen kunde avgöra om vi kunde betala de framtida hyrorna eller inte. Samtidigt som man tidigare under förhandlingen sagt att bolaget inte är skyldig att redovisa några siffror alls. Det är ett enormt demokratiskt underskott i Hyresnämnden och i den svenska lagen för hyrda bostäder. Hyresvärdarna har enorm makt och får göra i stort sett som de vill. Vi ska ställas vid skampålen om vi inte kan betala.


Jag har också fått höra att är man inte nöjd med sin hyresvärd och det hyresvärden gör, så flyttar man bara. Det är knappt man tror sina öron! Vart ska man flytta, var finns de goda hyresvärdarna med de bra hyrorna? 


Förhandlaren på Hyresgästföreningen svarade mig den 12 december 2012 då jag frågade henne vart jag skulle råda skarpanbor som inte har råd att bo kvar i Skarpan efter renoveringen att flytta. "Det finns inga billigare bostäder i hela Linköping", sa hon. Ja, möjligen hos privata värdar, där lägenheterna är sunkiga. Med andra ord, är man inte nöjd med det hyresvärden aviserar i hyreshöjning får man flytta från Linköping, eller in i en sunkig lägenhet. Hennes kollegor på förhandlingssidan för bland annat Stångåstaden, sa till mig vid ett tillfälle då jag ville ha ut listor på vad alla åtgärder vid renoveringen kostar, att hon har koll och vet hur det ser ut i Linköping, hennes ord skulle jag lita på. Och några listor fanns inte, inget jag kunde få ut. Men ändå satt Riksbyggen i nämnden och sa hyrorna är grundade på siffror framtagna och godkända av Hyresgästföreningen. Tydligen är det något som bara Hyresgästföreningen och hyresvärdarna har med att göra. Vi hyresgäster har bara att betala och tiga.

Jag begriper mig inte på Hyresgästföreningen och deras politik. Begriper de inte att det är en social katastrof som väntar Sverige?


Men som sagt; Mobilisera Skarpan är igång igen och jag kommer att redovisa en del från Hyresnämnden för intresserade och lägga in viktiga länkar till bland annat tidningsartiklar och annat läsvärt. Nu är det dags att Mobilisera Skarpan rör på sig igen!







Vid baksidan av huset på förra bilden ser det redan ut så här. Riksbyggen har börjat spränga och gräva för nya parkeringsplatser. Den enda åtgärd de hittills fått bygglov för, vad jag vet.