måndag 25 november 2013

Hyresgästintyget och informationsmöte den 28 november 2013

I brevinkasten på etapp 2-5 har vi i Mobilisera Skarpan lämnat ett informationsblad. Det handlar bland annat om det så kallade hyresgästintyget, godkännandeintyget, som alla ska ha fått från Riksbyggen förra veckan. 

Det har förmodligen kommit upp en hel del frågor hos många och på torsdag den 28 november klockan 18.00 har Hyresgästföreningen ett informationsmöte för alla Skarpanbor. Vi får reda på våra rättigheter och hur vi nu ska gå till väga i hela den process som uppstått i och med Riksbyggens hantering av renoveringen och till - och påbyggnaden och hyresgästintygen.

En stor fråga för många är ifall Riksbyggen kan vräka den som inte skriver på hyresgästintyget, godkännandeintyget. Det kan Riksbyggen inte. Du som hyresgäst har besittningsrätt till din lägenhet. Det är det enda påtryckningsmedel, vår enda lagliga möjlighet att påverka i sådana här situationer. Och då genom att inte skriva under hyresgästintyget, godkännandeintyget. Då får man sin sak prövad i domstol, första instans är Hyresnämnden, nästa är Svea Hovrätt. 

Så du har alla rättigheter att både protestera och få din sak prövad. Även om lagarna är mer på hyresvärdens sida är inte loppet kört ännu. Ju fler som inte skriver på, ju bättre läge har vi hyresgäster!


Denna informationslapp kom i brevinkastet den 19/ 11 - 2013 från Mobilisera Skarpan. Jag har redigerat det något för läsbarhetens skull, men utan att påverka innehållet.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Information om Godkännandeavtalet

Riksbyggen har idag skickat ut ett brev till alla som bor i Skarpan, exkl första gården - etapp 1. Brevet innehåller det så kallade Godkännandet som beskriver vad Riksbyggen vill ändra på i din lägenhet i samband med renoveringen samt ombyggnad av fastigheterna. För att genomföra en standardhöjning i lägenheten etc måste Riksbyggen ha din underskrift på godkännande enligt lagen.

Läs därför Godkännandeavtalet noga och fundera över om de åtgärder Riksbyggen vill göra är nödvändiga i just din lägenhet. Om Du inte håller med eller om Du tycker att de föreslagna hyreshöjningarna är för stor, har Du alla rätt att välja att inte skriva under Godkännandeavtalet.

ALLA HAR VI, ENLIGT SVENSK LAG, RÄTT ATT SJÄLVA VÄLJA OM VI VILL

SKRIVA UNDER DOKUMENTET ELLER INTE.

TA GOD TID PÅ DIG INNAN DU BESTÄMMER HUR DU VILL GÖRA MED GODKÄNNANDET, OM DU VILL SKRIVA PÅ ELLER INTE.

DU KAN INTE ÅNGRA DIG I EFTERHAND OM DU HAR SKRIVIT PÅ.

Vad händer sen? Hyresnämnden är en myndighet som medlar när en hyresvärd, t ex Riksbyggen, inte kommer överens med de boende, t ex vi som bor i Skarpan. Riksbyggen skickar sen alla dokument som inte skrivits på till Hyresnämnden. Alla dokumenten skickas tillsammans och det kostar inte den boende något.

I januari valde ca hälften i etapp 1 att inte skriva under. Många som skrev under ville också ångra sig men det gick inte. I slutet blev det bara sju kvar då ca hälften av alla hyresgäster valde eller snarare var tvungna att flytta från Skarpan p g a den kommande hyreshöjningen!

Besluten som togs i tingsrätten och hovrätten gäller endast etapp 1.

Denna gång hoppas vi att det blir betydligt fler som ej skriver under för då finns det mycket större påtryckningsmöjligheter!

Här kan Du ställa frågor eller få tag i mer information:

- Hyresgästföreningens rådgivning ( för medlemmar ): 0771-443 443

- Hyresgästföreningens hemsida ( för alla ): www.hyresgastforeningen.se

- Hyresnämndens hemsida: www.hyresnamnden.se


Hyresgästföreningen sydost har informationsmöte angående Godkännandeavtalet etc, torsdagen den 28 november kl 18.00 i Bäckskolan.

Alla är välkomna oavsett om man är medlem eller ej. Kom och lyssna och ställ frågor!


Vi i Mobilisera Skarpan finns för dig också:

mobiliseraskarpan@gmail.com

mobiliseraskarpan.blogspot.com

telenummer: 0721 – 65 25 87

Facebook – grupp: Mobilisera Skarpan

Hör av er! / Mobilisera Skarpan


2013 - 11 -19