onsdag 7 maj 2014

Vatten har blivit en klassfråga

Vattnet, det dagliga, livgivande, rena vattnet räcker inte till alla människor. I vissa länder kämpar man för att rena vattnet, i andra för att få vatten överhuvudtaget. Det utspelas rena strider med vapen om vattentillgången och det är skrämmande scenarier. Den som har makt, pengar och vapen kan få vatten, det är ingen självklarhet att kunna dricka ett glas rent vatten när man är törstig.

Det har startats många projekt runt om i världen, särskilt under de senaste decennierna, för att säkra vatten till människor. Jag tittade in på en butik i Cityterminalen i Stockholm för en tid sedan, där bjöd man på rent, icke-kolsyrat vatten på flaska. På flaskans omslag stod det att cirka en miljard människor saknar vatten och att en viss summa vid köp av flaskan gick till WaterAid:s arbete.Varje flaska räddar liv, stod det också. En suverän reklamgrej som jag gladde mig, även om den ingick i en slags "fjäska för kunderna - och de gör affärer med oss"- grej. Företaget visade medvetenhet och att man ligger i tiden, inte helt fel alls!

Tillgång till oftast rent vatten har vi i våra kranar i Sverige. Men däremot har utsikt över eller närhet till vatten i städer och vid kusterna blivit en fråga om pengar och en ren klassfråga. Fattiga blir fattigare i Sverige och även i Europa, och den svenska allemansrätten kringskärs vid kusterna där priserna på hus och villor stiger brant. Privata delar av stränder ökar och du som har det gott ställt kan köpa dig en idyll och stänga andra ute.

I städerna konkurrerar bostadsbolagen med vattnet som argument. Du kan bo vid vatten om du har pengar. En konstgjord "vattenspegel" att ha utsikt över i innerstan blir något att framhålla inför blivande ägare till en bostad. Man bygger enormt dyra bostäder vid åar och vattendrag och stänger därmed ute den som inte har ett välbetalt arbete. Som bekant ska ju dessutom pensionärer och andra tärande grupper få så liten del som möjligt av de insamlade kommunala och statliga skatterna. Mycket ska få mer och lite ska betala det hela genom minskad inkomst och fattigdom då man har en omvänd Robin Hood - politik numera i Sverige. 

Vatten har blivit en klassfråga även i Sverige och det är en obehaglig utveckling. Du ska vara frisk och rik, då kan du få tillgång till vatten i din närhet. Är du fattig och sjuk får du nöja dig med de bostäder som finns, om de ens finns i bostadsbristens Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.