lördag 9 februari 2013

The story om hur allting började.........

Pennygångens framtid i Göteborg adopterade oss mer eller mindre strax före jul och har varit ett stort stöd för oss när vi försökt att bringa reda i alla händelser runt renovering och tillbyggnad här i Skarpan. De har liksom vi fått en enorm hyreshöjning att ta ställning till, mer än 60%, och de accepterar den inte. De har redan hunnit med att få avslag i Hyresnämnden för sina krav, och hyresvärden har planerat att börja renovera där i mars. En överklagan av beslutet i Hyresnämnden är gjord till Svea Hovrätt och man väntar på besked därifrån. 

En av de boende och en kämpe på Pennygången driver en blogg tillsammans med en annan kvinna. De bloggar om djurrätt, men också om Stenas oerhörda hyreshöjning. Jag blev ombedd att skriva om hur projektet Mobilisera Skarpan egentligen kom till och när kontakten med Pennygångens framtid började. Och gjorde så. 

Min text finns inlagd i ett mycket bra blogginlägg om flera andra området i Sverige som drabbas hårt av den märkliga girighet som sprider sig som en löpeld bland hyresvärdar som påstår sig värna om människan och att vilja skapa bostäder, som i Riksbyggens devis, Rum för hela livet. 

Det måste ju vara ett skämt från deras sida att de har devisen kvar i loggan, med tanke på den bostadspolitik man använder sig av. Pensionärer som bott troget hela sitt vuxna liv i Skarpan måste flytta härifrån eftersom de inte kommer att kunna bo kvar. Barnfamiljer måste också flytta, så rum för livet eller hela livet är inte en verklighet här iallafall!


Klicka och läs blogginlägget: 
Har inte hyresgästerna några rättigheter?, Two green spirits



Förra språkröret och en av "upphovsmännen" till Miljöpartiet har skrivit om Pennygången och Stena Fastigheter. Inlägget på hans blogg är från september 2012 :

Stena Fastigheter , Schlaug





Passar på att länka till Pennygångens framtids hemsida och blogg för er kanske nya läsare:

Pennygångens framtid

Pennygången, För rätten att bo kvar


Det senaste blogginlägget där handlar bland annat om oss:
Solidaritet med Skarpan i Linköping



För er som har Facebook, både Pennygångens framtid och Mobilisera Skarpan har en sida på FB. Stöd oss gärna där genom att ansluta er till grupperna och lägg fram synpunkter och diskutera! Välkomna!

torsdag 7 februari 2013

Sökes: information och sakkunskap

Vi i lilla gruppen Mobilisera Skarpan ( som den som vill givetvis får ansluta sig till) har fått löfte av HGF centralt att resultatet av enkäten inte går till Riksbyggen innan vi har fått titta på det. 

Vi känner också att resultatet angår alla i Skarpan och frågan är om vi ska ha ett större möte igen för att hitta argument och få en samling runt allt som händer. Och ett möte med Riksbyggen är viktigt. 

Vad gäller renoveringen vill vi gärna ha in sakkunskap om renovering och åtgärder för att kunna diskutera med Riksbyggen. Det handlar om information och synpunkter som vi kan ha nytta av, inte att någon enskild ska behöva stå till svars för något.

Någon berättade för mig att i nybyggda villor undviker att sätta in kakel eftersom man riskerar vattenskador. Istället sätter man en snygg våtrumstapet och golv och får den viktiga vattentäta fogen. Kostnaden lär minska om man använder sig av den tekniken istället.


Det finns säkert flera argument som vi kan använda oss av för att få ner hyrorna, utan att det ska bli en "sämre renovering". Många vill bo kvar här, vi är rotade och tycker om vårt område, men vi har inte en chans att betala RB:s fantasihyror.

Så finns det hantverkare eller någon har idéer, skriv dem här eller maila: 

mobiliseraskarpan@gmail.com

Och jag hoppas att alla har skrivit eller skriver vad de tänker och känner och hur de vill ha det, på enkäten som kom förra veckan och sänder in den snarast. Den som inte vill skriva på pappersenkäten kan med fördel använda sig av webblänken och skriva ner sina svar där. Det fanns gott om utrymme för egna ord i slutet av webbenkäten.

Mobilisera Skarpan:)