fredag 27 september 2013

Smäll på fingrarna och stiltje i renoveringen

Efter samtal idag med Hyresgästföreningen i Linköping har jag och vi fått veta att man där tydligen med intresse följer bloggen och funderar över vad det står här. Det är ju det en blogg är till för, iallafall denna, att läsas alltså. Syftet med bloggen är tänkt som en information till de hyresgäster som inte bor på första gården och därmed inte har tillgång till den information som första gården erhåller i rättsprocessen runt hyresgästintygen som pågår. Dessutom har vi försökt att komplettera det med en Facebook-grupp och informationslappar i trapporna. Vi har också kontakt med andra orter som kämpar med enorma hyreshöjningar och med varierande framgång lyckas stävja höjningarna. De ville också ha en blogg att läsa för att kunna ta del av våra situation kontinuerligt

Den lilla negativa kritik vi har framfört här mot Hyresgästföreningen är en sommarvind och väldigt nedtonad jämfört med den kritik som finns i stort på gårdarna här och bland hyresgäster i övrigt i Linköping och andra städer. En debatt har också förts på Newsmill, möjligen också i andra medier. I vissa städer sätter sig de missnöjda på makten ute i sina bostadsområden genom att mer eller mindre ta över den lokala hyresgästföreningen för att kunna bedriva den inriktning de vill ha, andra försöker att samarbeta med både lokala och den mer övergripande organisationen, trots de konflikter som uppstår.

Det sista försökte vi i Mobilisera Skarpan också, eftersom vi upptäckte att vi som hyresgäster inte fick den information vi behövde, att vi hade en enormt komplicerad bostadssituation i Linköping som innebär att den som inte har råd att betala hyrorna tvingas att flytta till mindre fräscha bostäder, bostäder som inte renoverats på många tiotal år, eftersom hyresvärdar har en stor makt idag. Vi blev varse att det inflytande enskilda hade över sin situation som hyresgäst var minimal och helt styrd av den lokala hyresgästföreningen, andra lokala hyresgästföreningar, samt den större organisationen.

Under vintern, våren och sommaren 2013 har vi försökt att bilda opinion på olika sätt, försökt förmedla information och stödja de boende på första gården i sin process. Att försöka förstå varför enskilda hyresgäster inte har några större rättigheter och varför vårt inflytande i hyresgästföreningen är så minimalt. De som ute i landet har satt sig i de lokala hyresgästföreningarnas styrelser har tydligen gjort ett smart drag, ifall de kunnat få den hela makten över dagordningen och arbetssättet, något vi inte kunde få här i Linköping alls och knappast hade intresse av med tanke på arbetssätt och attityd till boende i området.

Mer märkligheter i sammanhanget idag är att jag i samtalet idag fick veta att mitt medlemsskap i HGF är föremål för funderingar inom Hyresgästföreningen eftersom jag framfört kritik på bloggen här. Kritiken här skulle kunna vara ett tecken på att jag inte har kvar mitt medlemsskap!

Det är svårt att förstå att inte Hyresgästföreningen inser hur rättsläget ser ut för oss hyresgäster och att vi har litat på Hyresgästföreningen och betalat in våra medlemsavgifter och när vi upptäcker verkligheten försöker att ställa frågor, försöker analysera en mycket märklighet situation med en stor rättslöshet och också framför viss kritik om det arbetssätt som man använder sig av där man utestänger hyresgästerna genom sin organisering och metod för samtal och den informationsbrist som då uppstår. 

Eftersom Hyresgästföreningen inte är en myndighet finns inte myndigheternas skyldighet att vara transparenta och också tillhandahålla information, exempelvis i form av protokoll som vi som juridiska personer kan få ta del av för att kunna få fatta beslut. Hyresgäster har ingen instans att vända sig till för att utkräva någon form av ansvar av Hyresgästföreningen, och det är beklagligt att man som hyresgäst låses fast i ett underläge då det snarare handlar om godtycke än ansvarsplikt från Hyresgästföreningens sida. Vi skriver som juridiska personer på ett kontrakt med hyresvärden. Men då vi ska få hjälp av en organisation vi betalat stora avgifter till under många års tid, får vi ingen insyn i de beslut som fattas för oss, eftersom det ingen insyn, heller ingen informationsplikt som jag kan sammanfatta situationen, finns för Hyresgästföreningen som organisation. 

Man använder sig av ett stadgeförfarande för medlemsskapet, en slags ideell del med verksamhet, samt bedriver juridisk hjälp i vissa situationer. För detta betalar man en avgift för att hela verksamheten ska kunna fungera. Samt att Hyresgästföreningen uppenbarligen tar in en summa från hyresvärdarna för sin verksamhet.

Och återigen, man måste sitta i den lokala hyresgästföreningen för att få bedriva opinion tillsammans med Hyresgästföreningen och med de medel som finns att tillgå där, förstod jag återigen idag. 

Och ännu en insikt jag fick av samtalet är att jag och du måste anteckna ordagrant det du och den andre säger i en "dialog" med Hyresgästföreningen eller spela in samtalet, eftersom situationen i många fall innebär att ord och står mot ord! Maila hellre så att dina ord finns på pränt och den du behöver information från på Hyresgästföreningen svarar med ett mail, det gör att man kan granska utväxlingen i efterhand. 

Smäll på fingrarna ska man ha då man vill reda i en svår situation! Basta!
Hyresfrågor hör till Hyresgästföreningen och andra göre sig ej besvär. 

Hade man kunnat drömma om att en liknande situation kunde uppstå hade man givetvis kunnat öppnat ett sparkonto för att vid behov betalat en jurist för att få hjälp, men man har så fullt och fast och blint litat på att man kunde få ett reellt stöd från den organisation man trott på under många år. Om det ens finns möjligheter att anlita en jurist för en enskild person i dessa frågor?

Verkligheten är för det mesta annorlunda, så också i det här fallet. 

Vi förstod tidigt en del av situationen och driver därför arbetet helt ideellt, med helt egna medel och utan lön eller ersättning för en enda omkostnad. 


Om ni andra som läser bloggen undrar varför det finns så lite information om det som händer, så beror det rätt och slätt på att det finns väldigt lite information att tillgå. Ärendet är uppe i Svea Hovrätt, men det finns inga besked därifrån ännu. Vi vet inte när renoveringen av första gården börjar, men däremot har Riksbyggen förändrat infarten till området med en parkeringsplats som ställer till en hel del besvär för oss boende. Kommunen håller på med slyröjning i "dungen" och det är förmodligen en del av arbetet med att bygga ett äldreboende bakom sista huset i Skarpan. 

Fortsättning följer i dokusåpan Skarpan och verkligheten!