fredag 15 mars 2013

Skarpan och Linköping "på tapeten"

Linköping och Skarpan har figurerat i medierna den senaste tiden. Jag lägger in länkar till artiklar, radio- och tv-program för den som vill följa debatten.

Lägger också in några andra mer allmänna länkar om bostadssitutionen i Sverige, även en länk om pensionärernas utsatthet. 

I Skarpan är det inte bara pensionärer som inte har råd att bo kvar i sina lägenheter om den av Riksbyggen aviserade hyreshöjningen slås fast. Även yngre yrkesarbetande människor och barnfamiljer menar att de inte kan bo kvar. Yrkesarbetande är beredda att bo kvar de två första åren under den infasning av hyran som ska ske, sedan ger de sig iväg. Andra nära pensioneringen och måste flytta då de inte anser sig kunna bo kvar då.
Vi är flera som talat med pensionsmyndigheten och med Försäkringskassan, men ingen har hört talas om någon nämnvärd förbättring för pensionärer. Det krävs drastiska politiska förändringar om pensionärer ska kunna bo kvar. 

Både yngre och äldre orkar heller inte med den utflyttning ur lägenheterna under minst 3 månader som renoveringen kräver. Man vill inte magasinera sina möbler och ta risker då inte den egna hemförsäkringen gäller. Man kommer troligen heller inte åt möbler, kläder och andra saker under tiden. Ett boende i en inredd barack-lägenhet för att sedan flytta tillbaka in i sin nygamla bostad är krävande.

Det är obegripligt att man som bostadsbolag talar om visioner och samhällsansvar, samtidigt som man inte drar sig för att skinna hyresgäster på pengar. Jag begriper inte hur man kan tro att någon är beredd att betala dessa höga hyror för lyhörda hus, där möss springer i väggarna och förråden, man har även andra problem med fastigheterna. Det blir inte 2013 års standard som man påstår sig vilja renovera till. Ur vilka aspekter blir det en sådan standard, byggstandarden motsvarar inte nybyggena. Inte som jag kan läsa mig till i detaljplanen om vilka åtgärder man ska vidta och jämför med hur man bygger nytt idag? Jag är inte grundligt insatt i frågorna, jag spekulerar nu, men tycker att frågorna är adekvata; vad har man för normer och vad vill man uppnå. 

Klicka, läs, lyssna och titta på tv, om den svåra situation som uppstått i Sverige och hur vi medborgare är mer eller mindre helt i händerna på hyresvärdarna på grund av olika regeringsbeslut.



Kort klipp från artikeln:

"Hälften av de boende anser att de nya hyrorna blir allt för höga och 27 procent säger att det är omöjligt för dem att betala den nya hyran."

Var fjärde kan få lämna Skarpan, Corren



Kort klipp från artikeln:

"Kravet att allmännyttan ska drivas affärsmässigt och höga byggkostnaderna har dock gjort det svårt för flera grupper att komma in på bostadsmarknaden."

”En del människor måste flytta”, Corren


Länkar till tv-inslag:

Kort klipp:

"Det är svårt att få tag på en hyreslägenhet. Inte bara i storstäderna, utan även på mindre orter runt om i landet. Det visar den undersökning bland landets bostadsföretag som Ekot har gjort. I Linköping, till exempel, står över 19 000 personer i kö."



Ett klipp igen:

"Samtidigt som villa- och bostadsrättsägarna får 40 miljarder kronor i statligt stöd varje år tvingas landets hyresgäster punga ut med nästan 2 miljarder kronor till kommunerna. Pengarna används till allt från nya beachvolleybollplaner och trafiklösningar till lokala integrationsprojekt."

Hyresgäster skinnas på miljarder, Dagens Industri




"Samtidigt som många pensionärer är missnöjda med sin pension får allt fler svårt att klara ­ekonomin. Äldre är den kategori som växer snabbast hos Kronofogden"

Allt fler pensionärer hamnar hos Kronofogden, DN.se



Ett dokument hur ett bruksvärde, som styr hyrorna, räknas fram finns att ladda ner från Hyresnämnden; Bruksvärde


Det enda vi egentligen kan göra, det är att protestera mot den så kallade renoveringen, som i Skarpan egentligen bara handlar om normalt underhåll som Riksbyggen har underlåtit att göra under alla dessa år. Och att försöka få Hyresgästföreningen, som är vår enda motpart mot hyresvärden, att få ner hyrorna och att förmå dem att förmedla våra åsikter och synpunkter i förhandlingar. I vårt så kallade besittningskydd har vi rättigheter och vi måste använda oss av dem. Vi har rätt att säga nej till åtgärder och ingrepp i våra bostäder. Och även om vi blir dragna inför Hyresnämnden på grund av detta måste vi göra det vi kan!



En debatt som visserligen inte direkt, men indirekt handlar om Skarpan:


onsdag 13 mars 2013

Eftertankar om mötet i Bäckskolans matsal

Mötet den 11 mars i Bäckskolans matsal skulle handla om enkäten som centrala Hyresgästföreningen efter påstötning på förra mötet den 17 januari skickade ut till alla boende i Skarpan. Det var Skarpanbor och anställda på centrala hyresgästföreningen som deltog i mötet. 

Det blev ett lugnt möte, men det fanns många frågor. Jag antecknade och har sammanställt ett dokument som finns tillgängligt på Facebook. Ni som inte har Facebook och vill ha det, maila mig och jag skickar er dokumentet.
Mailadressen är som vanligt:  mobiliseraskarpan@gmail.com  

Som ni sett i utskicket med svaren från enkäten fick vi inte någon redovisning av de kommentarer som vi kunde lämna på de fria raderna i slutet. Men vi bad på mötet i måndags att få dem och det finns alltså ännu ett dokument på Facebook med alla enkätsvar, alltså även de fria raderna. Det var i förstone 23 sidor som vi Skarpanbor hade lämnat och det gläder mig verkligen att vi är engagerade och talar för vår sak. Centrala HGF har gjort ett sammandrag på sex sidor och avidentifierat så ingen går att känna igen på namn eller liknande. Så igen, maila mig och jag skickar det dokumentet också.

Vi har också fått en inbjudan till ett möte med Riksbyggen den 20 mars, där man ska så att säga informera. Flera på Facebook har och ska maila frågor till Riksbyggen, och vi borde vara flera som hör av sig. De ska svara på våra frågor, det är vårt boende det handlar om.

Jag har sedan början av den här protesten mot Riksbyggen, samlat ihop frågor som kommit in på olika sätt. Så maila mig frågor eller påståenden, jag tar med dem till mötet nästa onsdag. 

Det framkom också på mötet den 11 mars, att man inte kommer att påbörja någon form av arbete innan sommaren, men jag vet inga detaljer ännu. 

Så hör av er, till oss i Mobilisera Skarpan, till Riksbyggen och till Hyresgästföreningen. Vi måste sätta hårt mot hårt och bemöta Riksbyggens attityd mot oss boende!