fredag 31 januari 2014

Läget i Skarpan

Nu börjar det röra på sig rejält på etapp ett. Flyttlass för de kvarboende i portarna 22-24 är på gång och de ska flytta in i lägenheter som står tomma redan. Folk på korttidskontrakt på får också flytta för att ge plats åt de som ska evakueras. Studenter och familjer har hittat annat, jag har talat med några av dem. Det är skönt att höra att vissa har klarat det hela bra. Flyttlass går från Skarpan för att folk inte orkar bo kvar här alls på grund av de störningar som ombyggnaden kommer generera, andra flyttar för att de inte kommer att kunna betala de enorma hyrorna och ger sig iväg i förtid från etapp 2-5 som återstår framöver. 

Det finns många olika skäl till de flyttlass vi sett och ser här i området, och det är bara att ta med jämnmod, men det är tråkigt att grannar som man trivts med och som varit en del av det sociala nätverket bara försvinner. Vissa saknar man, men det finns mail, telefon och man kan besöka varandra. Men den här enkla vardagskontakten finns inte kvar, den som ger stabilitet i tillvaron utöver familj, anhöriga och vänner man har i livet. 

Manskapsbodar ställs upp, en ny väg till området har dragits och snart smäller det till här med lyftkranar som ska svänga tunga betongelement över gårdarna och husen, tung biltrafik till och från området och friden i vårt lugna Skarpan är störd för åratal framöver. Det är bara att hålla i hatten när det blåser, sägs det!

Renoveringen och på-och tillbyggnaden som hade planerats för byggstart i april 2013 sköts upp och efter några turer i domstol fick tyvärr Riksbyggen rätt och det är dags för förverkligandet av deras ambitioner. Vi i Mobilisera Skarpan hann knappt med då vi var tvungna att sätta oss in i allting, det var möten, enkäter, helgdagar, tv och möten igen med både Riksbyggen och Hyresgästföreningen. Nu kände vi då det var något slags stiltje i alla möten att vi kunde få en chans att presentera oss för skarpanborna och samla etapp 2-5 och förbereda inför den stundande fighten i domstolarna igen. Den fight som boende på första etappen tog då de inte skrev på sina hyresgästintyg.

Det finns ett antal som inte heller på etapp 2-5 har skrivit på sina hyresgästintyg, de så kallade godkännandeintygen, och det finns möjligen frågor och funderingar runt det. 

Camilla och jag satte upp trapplappar med inbjudan till ett möte den 3 februari i lokalen på Kg 70. Mötet nu på måndag är för och om de andra etapperna 2-5 och vi informerar om läget och lite om gången i det hela nu för de som inte skrivit på hyresgästintygen.

Kom på mötet, ta med en granne, ta med frågor och funderingar. Vi samlar ihop dem och frågor vi inte kan besvara på mötet eller själva till en enskild skickar vi vidare till den som vi vet kan svara, eller ger er tips på vart ni ska vända er.

Hoppas många kommer, Skarpan ska visa framfötterna!/ hälsar Camilla, Vaileth och Anita, kärntruppen i Mobilisera Skarpan.


Trapplappen i repris här:

------------------
Grannätverket Mobilisera Skarpan bjuder in alla skarpanbor till en träff i lokalen. Vi samtalar med varandra om läget och fram-tiden i Skarpan. Fritt fram för funderingar och synpunkter!

Vi ses måndagen den 3 februari, klockan 18.30 i lokalen Kg 70

Välkommen! / Mobilisera Skarpan

-------------------------




Gård två intas av diverse pryttlar för bygget