lördag 20 april 2013

Hyror i Skarpan och närområden

Riksbyggen och Hyresgästföreningen i Linköping kanske ska ta sig en funderare på vad de tycker är bruksvärde i Linköping:

"Tvistemålet har framför allt handlat om i vilken mån efterfrågan, men även läge, ska ha vid fastställandet av hyrorna. Hyresnämnden går i sitt beslut på Hyresgästföreningens yrkande att gällande lagstiftning ska råda och att bruksvärdessystemet ligger fast. Det innebär att hyressättningen fortfarande ska sättas efter en jämförelse med likvärdiga hyreslägenheter i närområdet."

Beslutet i Hyresnämnden idag ett bra besked för landets hyresgäster, Hyresgästföreningens hemsida, Pressmeddelande 19/4-2013



En snabb analys om hyreshöjningarna efter den tänkta renoveringen i Skarpan:

Vi kommer att få betala nästan nyproduktionshyror i Skarpan efter den så kallade varsamma renoveringen. Dessutom ligger inte hyrorna för likvärdiga lägenheter i närområdet på dessa enorma hyror som man påstår man måste ta ut. 

2013 års standard i Riksbyggens och förhandlaren på HGF:s ögon är; 
en ny spis och några engreppsblandare och en ny port med hiss, detta kräver i snitt 40 % hyreshöjning. 

Hyrorna har legat högt i Skarpan under alla år jämför med "närområdena", och nu ska de alltså bli ännu högre, jämfört med närområdena, eftersom 2013 års standard är något i särklass. 

Vad som är i särklass, det får vi aldrig veta, och hur man än samtalar med Riksbyggen finns det ingen fantastisk standardökning i lägenheterna, snarare tvärtom av flera skäl. Och återigen, den standardökning vi får inne i våra lägenheter har redan funnits i våra närområden sedan 1990-talet. Men kommer den till Skarpan 2013 är den något att ta ut fantasihyror för! Bedrövligt!

Och efterfrågan ska styra, men vem kommer att ha råd att bo i Skarpan? Man får söka sig en bostad i närområdena runt Skarpan, som ligger lägre i hyrorna. Redan nu och definitivt efter renoveringen.  







Gården 82 - 102. Bilden är tagen kvällstid, men samtidigt symboliserar den det mörker som bokstavligen talat börjar lägga sig över Skarpan. Vi är några boende som räknat på antalet tomma lägenheter på de gårdar där Riksbyggen planerat att renovera om fyra och fem år, antalet är uppe till 13 nu vid månadsskiftet april - maj. Redan nu står elva tomma två de två gårdarna och två lägenheter till töms snart. 

Avflyttningen från den första av renoveringen berörda gården är också stor, hur stor vet jag inte riktigt, men den är knappast mindre. Boende som flyttar, och som aldrig kommer tillbaka. De flesta flyttar av ekonomiska skäl till billigare hyresrätter, några få för att de inte orkar flytta ur sin bostad och sedan tillbaka efter renoveringen. Några få köper hus eller bostadsrätt. 

Så slår man sönder ett bostadsområde och den sociala granngemenskap som finns. Ett fåtal flyttar för att de vill skapa sig ett bättre boende och liv någon annanstans, de flesta flyttar för att de tvingas till det. Tack för det Riksbyggen!




Skarpan i Linköping och Gränby i Uppsala


Update om Gränby i Uppsala och deras arbete jag bland annat berättade om i förra blogginlägget:

Jag talade med Gränby om hur de hade arbetat gentemot Rikshem och det är som vi arbetar. Hyresgästföreningen hade sagt till de boende i området att det inte var någon idé att kämpa, men de hade fel! 

Vi blir behandlade nästan uteslutande på samma sätt. Jag har bara träffat två personer på HGF som ger oss saklig uppmuntran att verkligen visa vad vi tycker och tänker här i Skarpan.

Också några ord om de närmaste planerna vi har här i Skarpan:

Vi i Mobilisera Skarpan har planerat en namninsamling bland medlemmarna i hgf, som en protest mot de framförhandlade hyrorna. Den ska lämnas till den förhandlare som representerar oss gentemot Riksbyggen. Dessutom håller vi på att sammanställa en enkät där boende får svara på vilken standard de redan har i lägenheterna. Den standard som många redan har, och som enligt Riksbyggen motsvarar 2013 års standard, men som funnits inom Stångåstaden sedan 1990-talet. Som vi fått köpa oss till genom åren, genom de enormt dyra tillvalen. 

Det ska Riksbyggen nu ha betalt för ännu en gång och femtio år framåt då de anser att de renoverar för femtio år framåt. Och som de själva anser är en renovering, då man i själva verkat kommer att göra minimalt med arbete. Det är obegripligt att de kan se sig själva i spegeln på morgonen. De tittar nog snarare ner i plånboken och mår gott. Hur andra har det, och vilken moral man har då man inte har underhållit lägenheterna under åren, och dessutom lovat oss det under alla de 15 år jag bott i Skarpan, men inte genomför den, det har man ingen plats för i sitt samvete. 





Hus nr 6 ( Riksbyggens numrering av husen) med portarna 78-80 från höger räknat. 

tisdag 16 april 2013

Kan Gränby kan vi

Jag hittade en sida om bland annat Gränby utanför Uppsala under Hyresgästföreningen/ Hur vi bor, då jag googlade efter information om de väntade enorma hyreshöjningarna i Uppsala.

Klipp från sidan:

"Faktabanken hurvibor.se skapades 2012 för Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle. Våren 2013 anslöt Region Västra Sverige, som består av 13 kommuner i Göteborgsregionen."

http://hurvibor.se/lanssidor/


Med andra ord är inte Östergötland med alls och därmed inte heller centrala hyresgästföreningen i Linköping. Dessutom tillhör vi numera Hyresgästföreningen Region Sydost Tittar man in på deras hemsida finns pressmeddelanden och annan information.

Men det finns inget pressmeddelande om oss i Skarpan, om vår utsatta situation. Å andra sidan ordnade vi ju mediekontakterna själva, vi i Mobilisera Skarpan, som den trogne läsaren av bloggen redan vet. Det får väl räcka så kanske. 


De obegripligt höga hyrorna som Riksbyggen kräver här i Skarpan måste sänkas drastiskt om de vill behålla de hyresgäster som finns. Vi boende här funderar fram och tillbaka på vilka Riksbyggen egentligen vill ha som hyresgäster, men vi blir inte kloka på det. För den lilla renovering som ska göras kräver man hyror i klass med nyproduktion, och vem går på sådana nitar i boendet då det absolut inte går att jämföra området med nyproduktion? Hur man än gör en kosmetisk förändring är väggarna gamla, möss springer i dem, det är mögelskador i både golv och väggar, dragiga och kalla lägenheter, med många flera problem. Men vem vet, kanske blir renoveringen bra och åtgärdar en del problem, men man har definitivt inte planer på att åtgärda alla problem vet vi redan nu. 

Men skam den som ger sig! Och det gjorde man inte i Gränby i Uppsala, även om jag inte i detalj vet hur man bar sig åt. Opinion bildade man och det gör vi även här i Skarpan. Men vi måste bli flera som säger något, i flera sammanhang. 

Då den första gården hamnar i Hyresnämnden ska vi ställa upp där, vi skarpanbor, och verkligen visa Riksbyggen var vi står och vad det handlar om. Hur de hanterar trogna hyresgäster med sina dråpslag. Ingen heder och ingen skam i kroppen, ingen känsla för renommé har man, utan vinstintresse och struntprat om långsiktighet. Men de behöver inte bry sig, man behöver bara ha några hus och göra vad man vill, duger det inte får hyresgästen flytta till något annat som faller denne ( bättre ) i smaken. Bedrövlig inställning!




"OPINION PÅVERKADE I GRÄNBY


Gränby är ett tredje exempel på ett miljonprogramsområde i Uppsala som genomgår en omfattande ombyggnad. Där krävde Rikshem hyreshöjningar med i snitt 43 procent. Efter långa förhandlingar och opinionsbildning från den lokala hyresgästföreningen begränsades hyreshöjningarna till 18 eller 34 procent. "





Senvinterbild på ett av husen på "60-gården" i Skarpan

söndag 14 april 2013

Möte med HGF-jurister med anledning av Hyresnämnden

I torsdagskväll den 11 april hade Mobilisera Skarpan och hyresgäster som tryckt på för att mötet skulle bli av, en samling i hgf-lokalen i Skarpan med anledning av yttrandet till Hyresnämnden. Det var boende på första berörda gården som inte lämnat in sitt hyresgästintyg av olika skäl, som vi till slut kallade.  

Vi fick besök av två jurister från centrala HGF och de gav information om hur processen i Hyresnämnden går till och hur vi boende kan agera. Vi alla boende Skarpan har rätt att sitta med i Hyresnämnden, som publik, under det sammanträde som kommer att ske där, med andra ord; boende versus Riksbyggen. Ett fall, eller kanske något mer, kommer att behandlas under sammanträdet. Det ser vi verkligen fram emot, Skarpan har engagerade människor, det kommer att bli synnerligen intressant det hela!

Juristerna hade bland annat med sig fullmakter för påskrift. Jag frågade om Hyresgästföreningen endast företräder medlemmar i HGF i Hyresnämnden och det stämde med det besked vi fått innan, juristerna företräder endast medlemmar i Hyresgästföreningen. De skriver ett yttrande som de sedan sänder in till Hyresnämnden för alla boende på första gården gemensamt. 

Så den som inte är medlem i HGF nu, det kanske är en bra idé att gå med. Vi är fyra gårdar till som ska igenom samma process. Kan inte tänka mig att alla boende kommer att skriva på hyresgästintyget, och därmed startar hela processen om, igen och igen. Iallafall som jag fått det förklarat för mig.

Och ett yttrande till Hyresnämnden kan man sända in till juristerna på centrala hgf om man är medlem, senast fredag 19 april, de tar med det i sitt yttrande. Om man inte är medlem i hgf sänder man in det direkt till Hyresnämnden, och får en kallelse då ett sammanträde med Riksbyggen ordnas.

Den information vi fick under mötets gång har jag gjort minnesanteckningar på  och om du eller ni skickar ett mail skickar jag en fil tillbaka. 

Mobilisera Skarpan!





Huset med portarna 26 och 28, i Skarpan.