tisdag 8 oktober 2013

Varken levande eller döda kommer undan

Jag tog ganska nyss en promenad i det riktigt sköna höstvädret till centrum för att handla hem lite att livnära mig på. Bakom sista huset i Skarpan, i dungen mot Bäckskolan sett, har man börjat en arkeologisk utgrävning. Det ska tydligen ligga gravar från bronsåldern, yngre järnåldern där enligt Östergötlands Länsmuseum. På informationsskylten står det också att gravarna nu måste flyttas eftersom Linköpings kommun behöver marken.

Ingen undkommer i Skarpan, varken levande eller döda klarar av de påstått viktiga ändamålen för förtätning av Linköping. Ser man en grön plätt där inget är byggt på får man tydligen frossa och bygger och bygger tills allt är en asfalterad och cementerad storstad. Sorgligt!



För intresserade har Länsmuseet har en egen blogg Arkeologi i Östergötland
och inlägget om utgrävningen bakom sista huset i Skarpan:

Nu gräver vi på Bergagravfältet igen - 50 år senare



UPDATE:

Jag hade ett kort samtal med de grävande arkeologerna som stod över sina sorteringsbord, där de skakat bort jord och hittat smått och gott. Intressant information hade de om vad de hade hittat.

Men relevant information fick jag om själva utgrävningen på "vår dunge" bakom 100-huset. Kommunen ska inte bygga något åldringsboende där ännu. Arkeologerna var ute i god tid, och fältet i dungen ska läggas igen och sedan dröjer bygget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.