onsdag 23 januari 2013

Lästips om gentrifiering

Vårt stora stöd just nu är Pennygångens framtid i Göteborg, något ni som läser bloggen regelbundet redan känner till. De går igenom en liknande process som vi gör i Skarpan och på Boplats Göteborgs hemsida finns en artikel om bland annat PG framtid och ett annat område i Högsbohöjds bestånd. 

Artikeln handlar bland annat om gentrifiering och det beskrivs tydligt hur processen sett ut för PG framtids "granngata" Växelmyntsgatan. Ett examensarbete på Blekinge Tekniska Högskola som ligger till grund för artikeln går att ladda ner från sidan och jag lägger in ett klipp från artikeln:

"Hennes undersökning har egentligen varit mer inriktad på hur bostadsföretagen och kommunen hanterat renoveringarnas planeringsprocesser. Signifikant är att i dessa lyfts de positiva effekterna upp. De är förstås många - standarden höjs, området blir mer attraktivt och får bättre utvecklingsmöjligheter, den lokala servicen förbättras och så vidare.
Laddade begrepp som gentrifiering och bortträngning undviks dock. Kommunen benämner till exempel förändringarna på Växelmyntsgatan som förnyelse, en förnyelse som "kommer att påverka bostadssammansättningen genom hyreshöjningarna". Längre än så går man inte.
- Det är först när debatten når media som de laddade orden dyker upp.
Det är förstås inte heller förvånade. Är det något i undersökningens resultat som är det?
- Nej, egentligen inte. Men man kan undra över hur långt ut från centrum de billiga lägenheterna kommer att ligga i framtiden, säger Frida Stenberg."



Frida Stenbergs examensarbete går att ladda ner från sidan också. Flaggar för hennes arbete med ett klipp från examensarbetets hemsida:

"Jag studerar de båda delområdenas förändringsprocesser kopplat till forskningsöversikten och i analysen drar jag paralleller mellan internationella- och nationella teorier om fenomenet gentrifiering samt kopplar utvecklingen till hur svensk bostadspolitik förs idag. Jag förhåller mig samtidigt till vilken roll kommunen tar/har i planeringsprocessen.
Denna fallstudie i Högsbohöjd gör att jag kan dra slutsatser och presentera ett resultat vilket innebär att uppsatsens frågeställning kan besvaras och dess syfte kan belysas."







Läs också blogginlägget på denna bloggen:
Gentrifiering och social housing

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.