tisdag 9 april 2013

Miljonprogrammen i P1 Tendens


Det första huset i Skarpan, Linköping, som drabbas av Riksbyggens planer.

Tema: Miljonprogrammets upprustning är rubriken på en två veckors lång granskning som P1:s program 'Tendens' gör och ett kort klipp från programmets hemsida säger det vi redan vet här i Skarpan:


"Åtta av tio miljonprogram står inför stora renoveringar. Och det är hyresgästerna som måste betala."

I går gick första delen av tre och handlade bland annat om hyresgästintyget, det så kallade "godkännandet av förbättringsarbeten". Det är ju nästan den enda makten vi hyresgäster har, att skriva på eller inte skriva på intyget. Skriver man inte på hamnar man i Hyresnämnden och där går ofta nämnden på hyresvärdens krav och då också de enorma hyreshöjningar som hyresvärdarna kräver. Och våra politiker har bestämt att så ska vara, hyresgästerna ska bära kostnaderna själva.

Klicka länken och lyssna:


Dagens program, del 2 i serien, handlar om Pennygången i Göteborg. Den minnesgode läsaren av bloggen känner igen namnet Pennygången som i den sammanslutning av hyresgäster i det området; kallad Pennygångens framtid. 

De stöttade oss i början av våra stapplande steg på Facebook och i den enorma röra som blev av Riksbyggens chockbesked den 10 december till den första gården i Skarpan, med dubbla budskap och en ohemult stor hyreshöjning för den nästan obefintliga renovering de har planerat att genomföra.  

Klipp från texten till programmet:

"Annika Svelemyr tillhör en grupp kvinnor som kommer på varje möte som hålls av Pennygångens nybildade protestgrupp.  De yngre kallar dem för pantertanterna.
- Det är engagemanget som håller mig uppe."

Klicka och lyssna:


Det finns mer att läsa och lyssna på om miljonprogrammen på SR:s hemsida, så klicka in och runt, botanisera och begrunda, P1 Tendens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.