lördag 20 april 2013

Hyror i Skarpan och närområden

Riksbyggen och Hyresgästföreningen i Linköping kanske ska ta sig en funderare på vad de tycker är bruksvärde i Linköping:

"Tvistemålet har framför allt handlat om i vilken mån efterfrågan, men även läge, ska ha vid fastställandet av hyrorna. Hyresnämnden går i sitt beslut på Hyresgästföreningens yrkande att gällande lagstiftning ska råda och att bruksvärdessystemet ligger fast. Det innebär att hyressättningen fortfarande ska sättas efter en jämförelse med likvärdiga hyreslägenheter i närområdet."

Beslutet i Hyresnämnden idag ett bra besked för landets hyresgäster, Hyresgästföreningens hemsida, Pressmeddelande 19/4-2013



En snabb analys om hyreshöjningarna efter den tänkta renoveringen i Skarpan:

Vi kommer att få betala nästan nyproduktionshyror i Skarpan efter den så kallade varsamma renoveringen. Dessutom ligger inte hyrorna för likvärdiga lägenheter i närområdet på dessa enorma hyror som man påstår man måste ta ut. 

2013 års standard i Riksbyggens och förhandlaren på HGF:s ögon är; 
en ny spis och några engreppsblandare och en ny port med hiss, detta kräver i snitt 40 % hyreshöjning. 

Hyrorna har legat högt i Skarpan under alla år jämför med "närområdena", och nu ska de alltså bli ännu högre, jämfört med närområdena, eftersom 2013 års standard är något i särklass. 

Vad som är i särklass, det får vi aldrig veta, och hur man än samtalar med Riksbyggen finns det ingen fantastisk standardökning i lägenheterna, snarare tvärtom av flera skäl. Och återigen, den standardökning vi får inne i våra lägenheter har redan funnits i våra närområden sedan 1990-talet. Men kommer den till Skarpan 2013 är den något att ta ut fantasihyror för! Bedrövligt!

Och efterfrågan ska styra, men vem kommer att ha råd att bo i Skarpan? Man får söka sig en bostad i närområdena runt Skarpan, som ligger lägre i hyrorna. Redan nu och definitivt efter renoveringen.  







Gården 82 - 102. Bilden är tagen kvällstid, men samtidigt symboliserar den det mörker som bokstavligen talat börjar lägga sig över Skarpan. Vi är några boende som räknat på antalet tomma lägenheter på de gårdar där Riksbyggen planerat att renovera om fyra och fem år, antalet är uppe till 13 nu vid månadsskiftet april - maj. Redan nu står elva tomma två de två gårdarna och två lägenheter till töms snart. 

Avflyttningen från den första av renoveringen berörda gården är också stor, hur stor vet jag inte riktigt, men den är knappast mindre. Boende som flyttar, och som aldrig kommer tillbaka. De flesta flyttar av ekonomiska skäl till billigare hyresrätter, några få för att de inte orkar flytta ur sin bostad och sedan tillbaka efter renoveringen. Några få köper hus eller bostadsrätt. 

Så slår man sönder ett bostadsområde och den sociala granngemenskap som finns. Ett fåtal flyttar för att de vill skapa sig ett bättre boende och liv någon annanstans, de flesta flyttar för att de tvingas till det. Tack för det Riksbyggen!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.