tisdag 16 april 2013

Kan Gränby kan vi

Jag hittade en sida om bland annat Gränby utanför Uppsala under Hyresgästföreningen/ Hur vi bor, då jag googlade efter information om de väntade enorma hyreshöjningarna i Uppsala.

Klipp från sidan:

"Faktabanken hurvibor.se skapades 2012 för Hyresgästföreningens regioner Mitt och Aros-Gävle. Våren 2013 anslöt Region Västra Sverige, som består av 13 kommuner i Göteborgsregionen."

http://hurvibor.se/lanssidor/


Med andra ord är inte Östergötland med alls och därmed inte heller centrala hyresgästföreningen i Linköping. Dessutom tillhör vi numera Hyresgästföreningen Region Sydost Tittar man in på deras hemsida finns pressmeddelanden och annan information.

Men det finns inget pressmeddelande om oss i Skarpan, om vår utsatta situation. Å andra sidan ordnade vi ju mediekontakterna själva, vi i Mobilisera Skarpan, som den trogne läsaren av bloggen redan vet. Det får väl räcka så kanske. 


De obegripligt höga hyrorna som Riksbyggen kräver här i Skarpan måste sänkas drastiskt om de vill behålla de hyresgäster som finns. Vi boende här funderar fram och tillbaka på vilka Riksbyggen egentligen vill ha som hyresgäster, men vi blir inte kloka på det. För den lilla renovering som ska göras kräver man hyror i klass med nyproduktion, och vem går på sådana nitar i boendet då det absolut inte går att jämföra området med nyproduktion? Hur man än gör en kosmetisk förändring är väggarna gamla, möss springer i dem, det är mögelskador i både golv och väggar, dragiga och kalla lägenheter, med många flera problem. Men vem vet, kanske blir renoveringen bra och åtgärdar en del problem, men man har definitivt inte planer på att åtgärda alla problem vet vi redan nu. 

Men skam den som ger sig! Och det gjorde man inte i Gränby i Uppsala, även om jag inte i detalj vet hur man bar sig åt. Opinion bildade man och det gör vi även här i Skarpan. Men vi måste bli flera som säger något, i flera sammanhang. 

Då den första gården hamnar i Hyresnämnden ska vi ställa upp där, vi skarpanbor, och verkligen visa Riksbyggen var vi står och vad det handlar om. Hur de hanterar trogna hyresgäster med sina dråpslag. Ingen heder och ingen skam i kroppen, ingen känsla för renommé har man, utan vinstintresse och struntprat om långsiktighet. Men de behöver inte bry sig, man behöver bara ha några hus och göra vad man vill, duger det inte får hyresgästen flytta till något annat som faller denne ( bättre ) i smaken. Bedrövlig inställning!




"OPINION PÅVERKADE I GRÄNBY


Gränby är ett tredje exempel på ett miljonprogramsområde i Uppsala som genomgår en omfattande ombyggnad. Där krävde Rikshem hyreshöjningar med i snitt 43 procent. Efter långa förhandlingar och opinionsbildning från den lokala hyresgästföreningen begränsades hyreshöjningarna till 18 eller 34 procent. "





Senvinterbild på ett av husen på "60-gården" i Skarpan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.